Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 21:18 - Защо новопостроените апартаменти не са добро предложение?
Автор: drugi Категория: Бизнес   
Прочетен: 2004 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 01.09.2009 21:41


Като човек с опит в областта, имам собствено мнение. Започваме от квадратурата на апартамента. Обявите за ново строителство привличат с ниска стойност на квадратен метър. Само че ... като калкулирате в цената общите части (които в повечето случаи са нагло завишени) и добавите и мазето.... се оказва, че реалната цена е чувствително по-висока отколкото на пръв поглед.

От друга страна, старото строителство предлага реални кавдратури без допълнително заплащане за общи части и за мазе или таван.

Ниската цена в документите. Когато си купувате ново строителство продавачът/агентът вади от 1000 кладенеца вода само и само да се запише в нотариалния акт по-ниска цена. И като го питате защо е всичкияя този зор, наглото обяснение е, хуманност: защо да даваме на държавата грешни пари. Само че ... истината е другаде. Данъците, които трябва да плати фирмата-продавач се смятам върху това, което пише в документа. Т.е. ако запишете по-малко, "строителят" ще плати по-малко данъци.
Извод: Освен всички останали наглости, искат безвъзмездно да им помогнете да укрият данъци, без да предложат и кутия бонбони (дето има една приказка). (Искам да поясня, че съм твърдо против писането на по-ниска цена в нотариалния акт и винаги препоръчвам това, което, става да бъде записано в официалните документи).

Със старото строителство, продавачите нямат такива изисквания - колкото искате, толкова плащате и цената си остава същата.

Качеството на строителството. Покарйа строителния бум всякакви образи, дето са гледали и не са гледали как се редят тухли и как се лепят плочки взеха да се бият в гърдите, че са най-великите професионалисти. Продуктът, който произвеждат е ужасен, но тъй като тук всеки иска да вземе едни пари и ги иска веднага, шефът на фирмата се прави, че всичко е ок, надзорната фирма си затваря очите, за да могат да я ангажират и за следващия строеж.... А за купвача... за него остава да си бръкне дълбоко в джоба, за да може да плати на други "майстори", дето евентуално да оправят недоразуменията в новата му покупка.

При старото строителство, може външният вид на сградата да е бил грозен и безвкусен (новите поне изглеждат добре на пръв поглед), но самото изпълнение е било качествено и (сравнително) добро. Ако се направи сериозен анализ, нищо чудно дас е окаже, че старите панелки е издържат повече от новите лъскави кооперации.

Е? Какъв имот бихте си купили?


Тагове:   наглост,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - jamo
23.07.2009 05:34
Живея в панел и обмислям след време да взема още един.Те са по-добри от новото строителство.
цитирай
2. анонимен - niki
10.02.2010 17:09
според мен доводите не са сериозни. поживейте в 30 годишна панелка, поживейте в блок завършен преди 3 години. много бързо ще свикнете на чистото стълбище, миризмата на ново и удобството ще създаде у вас факта, че жилището е проектирано като са взети под внимание последните модни тенденции в сектора. относно вписването на цената - ваше право е да изискате в нотариалния акт да бъде вписана РЕАЛНАТА ценат, но тогава местния данък от 2% който ВИЕ дължите на държавата е въз основа на тази цена. т.е. не само строителя спестява вписвайки по-ниска цена, вие също спестявате. в крайна сметка във ваш интерес е цената в акта да е равна на сумата която плащате и никой не може да ви накара да подпишете на по-малка сума. относно качеството на строителството въпроса е спорен. наистина старите сгради в центъра изглеждат внушително, но на някой минава ли му през акъла, че 100 годишна сграда със сигурност е по-малко здрава от 5 годишна сграда? най-малкото което материалите за строеж доста са еволюирали през тези 100 години. така че да се твърди, че старото било по-добро е смешно. разбира се зависи от това строителя как е строил и дали не е икономисал бетона и арматурата, но този контрол е в ролята на държавата, която е абдикирала, което пък ни води до въпроса за чйи *** да й плащаме 2% данък върху пълната сума? и за да отговоря на въпроса - ще си купя нов имот. още един, като преди да го купя ще си направя труда да проверя как е било строено. аргумента с квадратурата също е спорен. в крайна сметка никой не купува апартамент на хартия, всеки ходи и го гледа, даже го гледа по няколко пъти. какво значение е каква е цената на кв. метър, ако жилищната площ която виждате и крайната цена която получавате отговарят на нуждите ви?
цитирай
3. drugi - това не е сериозно
10.02.2010 17:45
1. Чистотата на стълбището зависи от обитателите. Имам приятели, които живеят в чист панелен блок и такива, които живеят в занемарена нова кооперация.
2. Аз нямам нищо против да си платя местния данък върху пълната цена. Но ако го поставя като изискване, строителят веднага ще ми завиши крайната цена, защото трябва да предвиди още пари за ДДС. Това е от опит - 100% от случаите.
3. Материалите наистина са еволюирали, но има низходяща градация по отношение на професионализма на майсторите и на контрола от страна по време на строителството. Сега е почти нулев.
3. Колкото квадратурата, съгласен съм, че купувам това, което виждам, но в единия случай съм наясно колко е цената, а другия случай очаквам да видя инвеститора какъв процент общи части ще реши да си сложи ...
Съжалявам, но идеята на тази публикация, не е да спори, а базирано на опита, да се помогне на хората, които предприемат тази стъпка. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2093376
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол