Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2010 20:08 - Защо затварят магазините по Главната?
Автор: drugi Категория: Бизнес   
Прочетен: 2120 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 07.02.2010 20:12


Днес попаднах на една интересна статия, която обяснява, че има масови фалити на търговски обекти по Главната улица в Пловдив. Има и опит за анализ на тази неприятна тенденция. Само че основните разсъждения са насочени към високите наеми. По тази причина, искам да споделя каква е и другата основна причина.
Колкото и да са високи наемите (според мен лично, са безобразно скъпи), на всички е ясно, че парите идват от търговския оборот. Има много компоненти, които формират оборота на магазин, но безспорно най-важният от тях е цената. Ако цените ти са ниски, със сигурност ще имаш повече купувачи=повече оборот, отколкото ако са средни (да не забравяме, че все пак сме в криза). А ако цените са ненормално високи (както е в повечето от въпросните магазини) ще имаш повече зяпачи и почти никакви купувачи. Което пък от своя страна си е предпоставка за затваряне на магазина.
В Лондон са наясно с тази философия. Огромната част от магазините в центъра на Английската столица са с нормални цени, а има определни места на ключови позиции (като огромния спортен магазин точно на Пикадили съркъс), където стоките са много евтини.
Ако се върнем обратно в Пловдив, решим да се поразходим по Главната с намерение да си купим обувки, дънки, маратонки, риза, плуовер, яке, ръкавици и шапка и ако преди да сме си извадили портфейла, проверим какви са цените на Острова, може да се окаже, че ако идем до Лондон и си напазаруваме от Оксфорд стрийт (която е на центъра) същите неща, може да ни излезе по-евтино въпреки разхода за самолетни билети.
И после как да не фалират магазините по Главната.
 


Тагове:   криза,   магазини,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - скъперник<-->лакомник
12.02.2010 21:08
'92ра започнаха да се харчат лесните пари-пари откраднати и/или добити от продадени много евтино, но в огромни количества, земи. Сещаш се,тези пари се харчеха именно от онези,от които ние,интелигентите,най-малко очаквахме - от селяндурите (никаква алюзия със селяните,които са просто хора,живеещи не-в-град). Тъй като най-характерна черта тяхна е тесномирогледството,те просто харчеха и харчиха наволя,докато им свършат парите,само и само да се гледа на тях като на люде имащи МНОГО - селяндурски комплекс,на който бих обърнал повече внимание в друга тема. Естествено,изхарчиха всичко и заизмираха в нищета,но in the process оставиха отвратително наследство - лакомията. Просто всичко живо свикна светът да е пълен с бунаци,плащащи луди пари за неща,струващи на практика десетократно по-малко. И всичкото живо започна да се занимава с търговия (сиреч купуваш евтино - продаваш скъпо,който не вярва - да чете Цар Плъх). Защото да имаш фирма (да търгуваш) означваше да подкараш личен мерцедес до 1 година. И това криворазбиране се генетизира и следващите поколения започнаха да се раждат с този инстинкт вроден - да ставам търговец!
Да,ама времената се промениха,селяндурите поизмряха,а и останаха без неща за продаване,и светът повече и повече се запревръща в свят на "нормалните" - на работещите. Работещите,независимо дали дават труда си под наем или са self-employed,работят за доход,а не за приход. И доходите са винаги мнооого по-дребни от приходите. Следователно покупателната способност спадна. Следователно скъпото спря да се купува. Но промените в народопсихологията настъпват много по-бавно от промените в икономиката и търговците,свикнали да продават Милка за 2 долара, попаднаха в свят,в който любителят на шоколад имаше само 20цента в джоба. И започнаха да фалират.
По-отворените се изтарикатиха и започнаха да продават милка по 20цента, но започнаха да я правят вместо от мляко, какао и захар - от соя /;-)
И тъй скъперниците ядат cheap shit, а лакомните търговци фалират :)
цитирай
2. drugi - 100%
12.02.2010 21:57
Прав си на 100%...
цитирай
3. анонимен - @1 - много готино и точно..
13.02.2010 00:05
ядат "от соя" - соята най-вероятно от ГМО, щото е евтина обаче ходят по митинги да протестират...и те не знаят за какво
незистова простотия...))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2091382
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол