Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2012 15:04 - 1/2 бизнесмен
Автор: drugi Категория: Бизнес   
Прочетен: 1090 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 22.09.2012 17:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Абе бизнесмен, ама ... донякъде.
Идва ти на масата и започва да реве: Вълчи времена настанаха, държавата се опитва да унищожи бизнеса: данъчни, НОИ, инспекция по труда, строителен надзор... ужас, никой не мисли за нас, егати скапаната история. Диагноза "България", ще се махам оттук!
"Добре, де", учудвам се аз, "А ти данъци и осигуровки плащал ли си? Защото ако всичко ти е изрядно, какво се притесняваш? Проверките ще минат и заминат"
Гледа ме странно:
А бе, пич, ти луд ли си, бе? Какви данъци, какви осигуровки, какви пет лева. "бал съм я в държавата, нищо не й плащам. И за какво да плащам, то виж какво стана, идват и ти разкатават фамилията.
"Е, да", казвам аз, "ама то затова нещата са на това дередже, защото всички са хитри, като теб ..."
"Не ме интересува", сърди се той, "аз ако трябва и данъци да плащам, къде ще му излезе края, за какво да работя?!? Нали си адвокат, измисли нещо, ама да не вземеш и ти пари да искаш ...". "Ще взема накрая да се махна от тая скапана страна и да ида в някоя бяла държава".
Тук вече наистина се развеселих:
Ти знаеш ли какво е в "белите" държави? Ако скриеш данъци, осигуровки или каквото и да е там, не само че ще ти разкатаят бизнеса, ами и в затвора ще влезеш. Да не говорим, че данъците там са два пъти по-високи.
"Айде, айде, не ми политиканствай. На запад хората уважават бизнеса, защото произвежда блага..."

Разбрах, че повече няма какво да се опитваме да си обясняваме един на друг. Вярно, напорист, с търговски нюх, ама тарикат и то .... (да не казвам епитет). Свикнал цял живот да кара на сенчица и в бизнеса, и в живота. Като си е правил сметката данъците, осигуровките и лицензите не ги е броил за реаност. Свикнал там да дава някой лев, като му дойдат на проверка, пък после на воля си псува и държава, и проверяващи, и работници, и адвокати ... всички.
Само че сега, нещу му свиха сърмите. Не му вземат вече подаянията, ами си го глобяват и се оказа, че сметката не излиза. Той в главата си хич не е предвидил, че трябва да плаща данъци и осигуровки и затова плюе. Защото формулата не работи в пазарна икономика, само в неговата.
Оправил приходната част на бюджета, ама забравил да се сети за разходната.
Бизнесмен, ама 1/2 бизнесмен.
Само дето си загубих времето да му слушам бомбастичната тирада ...



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2093525
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол