Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2012 16:03 - Трябва възпитание!
Автор: drugi Категория: Бизнес   
Прочетен: 2054 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 08.09.2012 17:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 За да върви икономиката и хората да печелят пари, трябват много неща, като едно от най-важните от тях е качественото обслужване:
Като отидеш в магазина дори и да не ти се усмихват, да не ти се цупят и сопват;
Сервитьорката да не ти носи наливната "Ариана" в чаша от "Загорка";
Служителите в големите хипермаркети да не се крият между стелажите, а като видят, че някой се чуди, да идват да му помогнат;
Рецепционистът в хотела да не се мръщи и мрънка, като му поискаш работещо дистанционно.

Примери хиляди. И за съжаление примерите ги има, защото повечето хора, като ги е донесъл щъркелът, е забравил да им остави и възпитанието. Какво да се прави, няма как да се върне времето назад, но може да се огледаме и да започнем да следваме добрите практики.
Без да искам да звуча като реклама, всеки път като отида да ям в "Happy", се чувствам клиент. Сервитьорките са мили, любезни, услужливи, без да бъдат натрапчиви.
И по този повод не само аз, а и много други хора предпочитат да дадат 20% повече за обяда си, но да се чувстват комфортно. От това пък печелят не само усмихнатите сервитьорки, но и техните шефове.
Можело значи. А за да започне да може още повече, всички работодатели трябва да започнат да изискват от работниците и служителите си да си оставят просташките маниери на входа и да са културни и любезни с клиентите. 
Т.е., който няма възпитание, да бъде принуден да си закачи такова, докато е на работа.

И като осъзнаят тази проста истина, всички работодатели, дори и най-простите мутри, ще разберат, че в пазарната икономика пари се изкарват с възпитание и усмивка, а не с просташка и агресивна мачовщина.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. diadokolio - Полезен призив!
07.09.2012 08:56
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, за много трудната тема!
Доброто възпитание, не е дреха за обличане и събличане.
Това е занимавало древните и са подбирали подхода, не според желанията им, а според материала, който са им довеждали.
Да, можем да използваме дюля или джанка, за подложка, но какви ще са калемите, ще издържат ли плода.
Прави сте, работодателите трябва да внимават с подбора, но все още се вярва на думи и тестове, а не на материала.
Можем да харесваме козичката, да я възпитаваме, но няма да стане уважителен пазач. Можем да харесваме плодовете на ореха, но заспалите под неговата сянка, рядко се събуждат здрави.
Предполагам, че няма племе на планетата ни, което да не е трупало опит, за да оприличи роденият, на птица, животно, цвете или дърво, за да подскаже и за какво става.
Трудно е, изискват се десетки години обучение, докато се опознае материята, но тя икономисва, години лутане и смяна на работни места.
Вече има достатъчно литература, преди ме критикуваха, че принизявам родителските срещи с моите математически приумици и окръжности, но годините минаваха, учениците ми са родители и доволни от ориентирите, върху които са налагали Правото си на Свободна Воля!
Приятни почивни дни!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
2. анонимен - Не е
07.09.2012 18:07
само до възпитание. Някои хора ги мързи да работят. Мразят работата си, шефа си, не са доволни от заплатата и ненавиждат клиентите. Казват: Сега пък този защо ми се е домъкнал да си купува или поръчва? Ама, че досада.
цитирай
3. tamperto - ?
28.09.2012 22:18
анонимен написа:
само до възпитание. Някои хора ги мързи да работят. Мразят работата си, шефа си, не са доволни от заплатата и ненавиждат клиентите. Казват: Сега пък този защо ми се е домъкнал да си купува или поръчва? Ама, че досада.

Абе не е точно така. Ако ти взимаш 300 лева заплата, без никакви надежди за увеличение, едва ли ще ти е много много до усмивки. И да ти обяснява работодателя, че видиш ли, няма пари за повишение, а в следващия момент да купува Туарег на любовницата си.. За какви усмивки иде реч, че не мога да схвана? И не е до мързел, а до оценяване на труда. Какво ще отговориш на израза "Аз за тия пари дето ги искаш ще си наема 2-ма други, после ще ги сменя..."?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2090798
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол