Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2013 17:34 - Къде изчезнаха десетките или стотици хиляди работни места
Автор: drugi Категория: Бизнес   
Прочетен: 4437 Коментари: 8 Гласове:
3

Последна промяна: 06.05.2013 23:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Криза е. Много производства загубиха пазарите си и се наложи производителите да затворят. Неприятно, но няма какво да се прави, такива са неумолимите закони на капитализма и пазарното стопанство. Внасям уточнение, че аз самият съм виждал вестникарско проявление на кризата в Лондон през 2008 - с огромни червени букви един встник съобщаваше, че по 15 000 души на ден губят своята работа.
Та, опитвайки се да бъдем пазарна икономика, освен меда, се оказва, че трябва да опитваме и жилото. Моето лично обяснение, че именно това е причина за голяма част от загубените работни места. Тук не бива да забравяме, че експремиерът Станишев до последно не разбра, че има криза и не взе никакви мерки, т.е. помогна на кризата да изненада качествено и без това слабото ни стопанство (пък после се чуди защо тези, които ринаха резултатите от неговия пропуск, се оправдават все с него).
Има обаче още един момент, който "анализаторите" услужливо пропускат да коментират.
След 10.11.1989 тези, дето започнаха да "правят бизнес", много добре знаеха, че има закони, които освен правото им да бъдат богати, предвиждат и много задължения, включително, но не само към техните работници. Само че в периода на прехода работодателите услужливо "забравяха" задълженията си и разчитаха на заклинания като "като не си доволен, прав ти път - за твоето място има опашка" и "де"ба данъчните, пак за почерка са дошли".
И ... тази забавна практика, която властваше с подкрепата на администрацията, ни беше докарала до там, че много често хората се чувстваха почти като в робовладелския строй.
Само че ... през 2009 година "милиционерщината" дойде на власт и на проверяващата държавна администрация й се наложи да се размърда и да започне с глобите. A "бизнесът" (не бизнеса) ... попадна в клещи. От една страна трябва да си плащат кредитите (които неразумно бяха взели), от друга страна, трябва да плащат заплатите на работниците, трябва да поддържат и баровския си нначин на живот и ... изведнъж се появиха данъчните и поискаха данъците, които се дължат. При това така си поискаха, че възможността проблемът да се разреши с почерпка, сериозно намаля... И ... "бизнесът" трябваше да прецени кое му е по-мило: заплатите на работниците или скъпите коли и "черните джонита". Избоърт надделя и те просто решиха да отрежат бизнеса си с мотива "тая държава ми е*а майката". Без да се замислят какво са правили те с майките на работниците и с пенсионерите (като не си плащаха редовно заплати и осигуровки).
Аз самият съм се сблъсквал с този социален феномен
и съм писал за него...
 
Съжалявам, че много хора загубиха рабтата си, но не съжалявам за значителна част от "бизнеса", който робвладелстваше, за да може да си плаща скъпия бензин за черните БМВ-та и червените ферарита; силикона в "балконите" на "секретарките".
Фактът, че съм прав, а оня бизнес е бил кух и без реално висока производителност, показват макроикономическите парамтери, сред които и абсолютната стойност на събраните данъци.
Въпросът е, Вие, които пригласяте на диригентската палка на Сергей Станишев, и другите, които са захапали тази теза, искате ли да работите по 14 часа, без да Ви осигуряват и накаря да получавате само част от парите, които са Ви дали,а през това време шефът Ви демонстративно да "си бута кефа" (както казва един клиент)?
Сигурен съм, че противниците на адекватната политическа реторика, ще ме залеят с помия, но съм сигурен, че пред себе си, макар и ядосано, ще ми дадат право.



Гласувай:
3



1. olivie - Не всичко е това, което изглежда!
28.04.2013 18:21
По време на Станишев два пъти се удължаваха сроковете по закона за търговския регистър, а от 01.01.2012г нерегистрираните фирми зе считат за заличени. Това е фалшива загуба на работни места, защото те не работеха отдавна. И каква икономика искате от държава, за която износът, осъществяван от Кримиковци, преди да фалира, представляваше 70%?
цитирай
2. zaw12929 - По време на Станишев два пъти се у...
29.04.2013 23:35
[quote=olivie]По време на Станишев два пъти се удължаваха сроковете по закона за търговския регистър, а от 01.01.2012г нерегистрираните фирми зе считат за заличени. Това е фалшива загуба на работни места, защото те не работеха отдавна. И каква икономика искате от държава, за която износът, осъществяван от Кримиковци, преди да фалира, представляваше 70%

БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА, ЗНАНИЯТА ЗА ИКОНОМИКАТА НИ ОЩЕ ПО МАЛКО- 70 % ОТ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА СА : СЕЛСКОСТОПАНСКИ МАШИНИ, ФУРАЖОМЕЛКИ, ПОМПИ, ЕЛЕКТРОМОТОРИ, ЕЛКИ- СМЕТАЧНА ТЕХНИКА, МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ, ПИШЕЩИ МАШИНИ- ИЗНАСЯХМЕ ЗА 5 МЛРД ДОЛАРА ОРЪЖИЕ, ГУМИ, ТОРОВЕ, ХИМИКАЛИ , НАЙ ВИСОКОКАЧЕСТВЕНАТА СОДА В ДЕВНЯ, МАЛКИ ТРАКТОРИ, ЗА 16 МЛДР ДОЛАРА ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ,
БЪЛГАРИЯ ОБОРУДВА НА ЗАПАДНА ЕВРОПА ЗЪБОТЕХНИЧЕСКИТЕ КАБИНЕТИ СЪС ОБОРУДВАНЕТО ЗА ЗЪБОПРОТЕЗИ

ПРИ СТАНИШЕВ дадоха 100% ръст на пенсии и заплати - удвоиха доходи,- заплати, пенсии, а бизнеса даде ръст 7% на икономиката, а сега дадохме 100 % ръст на безработицата от 6.8 на 14 % и 200 000 малки фирми и по големи - фалирани... има още хора на работа и може да стане безработицата- 30% , а и останали са още фирми които ритат- остава да се довършат ... с ГЕРБ ... има мегдан и за по лошо... да го опитаме!

ПРИ ГЕРБ ШЕФКАТА НА РЕГИСТЪРА ВЗЕ БОНУС 70 ХИЛ ЛЕВА- КОЛКОТО ЗА КОЛЕДНИТЕ НА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ, А БОЙКОВА ЦВЕТЕЛИНА СПЕЧЕЛВА ПО 150 МИЛИОНА МЕСЕЧНО ЗА ДА СИ НАПРАВИ ВЕИ та и да ни скуби с цени на тока, каквито и на З апад няма

Заслужаваме си... управниците... а те заслужават ли толкова малка държава...
ТОВА СА УПРАВНИЦИ СЪС СВЕТОВЕН РАЗМАХ записите са средството на мутрата... неговите методи са обратни на нормалността
По този начин Бойко е непрекъснато в центъра на всички медии, които ни казват " Няма лошо и БСП подслушваха, когато бяха на власт-..
Да но... не за по 100 милиона на година за подслушшване даде само ГЕРБ, а на БАН 50 мил

много сте симпатичен с напъните да манипулирате защото не може да не знаете истината ... Н
цитирай
3. zaw12929 - Към автора: много усукано, викаме ...
29.04.2013 23:44
Към автора: много усукано, викаме му килифаревска цигания- защо ли?!
"... но няма какво да се прави, такива са неумолимите закони на капитализма и пазарното стопанство..." хайде да мрем- най доброто направи ГЕРБ и нито по лошо, нито по добро...
продължи!!! страх, глупост или... корист
цитирай
4. drugi - Червена мъгла
30.04.2013 08:57
Само така мога да определя втория и третия коментар.
За разлика от Вас, аз не съм политически активист, а съм мислещ човек.
Като се абстрахираме от сериозния пунктуационен дефицит, който прави трудно разбираема тезата, се вижда, че написаното в коментарите е едно голямо нищо.
Вярно е, че през комунизма се изнасяше доста. Но именно Вашите деятели след 1989 се постараха да ликвидират цялото производство отпреди това. Нарязаха за скрап машините, които народът беше отгладувал и си купиха мерцедеси. Голяма част от тях са хора, които не знаят как се прави реална икономика, но са специалисти в грабене.
Съгласен съм, че по времето на Станишев нещата бяха добре. НО тогава имаше икономическо оживление. После дойде кризата (не само у нас, а в световен мащаб) и само Станишев не го разбра и не взе никакви мерки.
Ако по времето на Станишев се използаха пълноценно еврофондовете и се плащаха всички данъци, сега щяхме да сме пред Гърция, а Станишев щеше да е премиер до пенсия. Само че той не можа да си озапти вълците ...
цитирай
5. drugi - А колкото до користта
30.04.2013 08:58
Ако упееш да доажеш, че някой ми е платил за коментара, ще ти дам 10 пъти повече. :)
Знаеш ли защо съм толкова смел? ЗАщото 10х0=0
цитирай
6. chetohche - ДАЙ ДА ДАДЕМ НА ОЛИГАРХИЯ, защото ...
30.04.2013 22:13
ДАЙ ДА ДАДЕМ НА ОЛИГАРХИЯ, защото ако не дадем това е комунизъм, а комунизма е върховното зло! - е мантрата на дясното - олигархията, и парламентарните партии. Криза няма, Станишев имаше бюджетен излишък заради кредитен бум, сега бумът се плаща, а това води до бюджетен дефицит.. И дефицит на потребление и инвестиции.
цитирай
7. troia - Мислех
04.05.2013 18:27
да не коментирам, но не издръжах. Защо се политизира всичко? Тук става дума за манталитета на нашите т.нар. бизнесмени. Това са хора от върхушката на които се раздадоха куфарчета с пари и които просто не знаят или ги мързи да работят. Те са свикнали държавата да ги "спонсорира". Въведоха се куп програми облекчаващи бизнеса, като например поемането на осигуровките от държавата, заплащането на РЗ също, намали се данъка върху печалбата и т.н. Но бизнесменът не е научен да инвестира във фирмата си. Трябва да си купи супер луксозни коли, почивки в чужбина , да си купи мезонет в Лондон, къща в Испания и т.н. Това са инвестициите на бизнесмените. Няма значение политическите им убеждения. Те се интересуват само от това да живеят нашироко неплащайки заплати, осигуровки и данъци. Ако бизнесът не върви, държавата е виновна и тя трябва пак да ги "спонсорира".
цитирай
8. kostadin - Ние сме най- проспериращата нация.
11.05.2013 01:38
Ние сме най- проспериращата нация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2092494
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол