Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2017 14:53 - Кой държи ключа за разрешението на проблема с войната по пътищата
Автор: drugi Категория: Други   
Прочетен: 968 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.11.2017 15:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Изпращаме седмицата с повече от 10 човека, които няма посрещнат Коледа. Хората загубиха живота си нелепо - на пътя. И отново медиите връчиха микрофона на всякакви хора, които бяха закичени със заглавието експерт да обясняват за "българина".
Аз нямам експертно заглавие, но въпреки това ще си позволя да споделя какво мисля.
Проблемът с "войната по пътищата" не е нито в корумпирани КАТаджии, нито с лош човешки материал.
От личен опит мога да кажа, че (вече) в огромната част от случаите КАТаджиите хич не си поплюват, като видят някой тарикат зад волана. Същевременно същият този тарикат не се вихри, като отиде на екскурзия в Гърция или като тръгне да шества в Западна Европа, т.е. проблемът е някъде другаде. Търсейки го, си спомних за сериозно количество случаи, в които чужденци, които в своите държави са по-хрисими от агънца, а тук зад волана са като озверели талибани. Т.е. проблемът трябва да се търси в усещането за безнаказаност. 
Още през 18 век италианският юрист Чезаре Бекария стига до извода, че не жестокостта на наказанието, а неговата неотвратимост е това, което действа възпитателно на хората, които не са възнаградени от родителите или природата с усещането, че трябва да се държат възпитано и да спазват правилата. Или казано простичко, ако глобата е 50 лева, ама няма начин да я избегнеш, ще се държиш по-внимателно, отколкото ако глобата е 1000 лева, ама знаеш, че има начин да изклинчиш и да не я платиш.
И ето, че идваме до основния проблем и той се казва Закон за административните нарушения и наказания (ЗАНН). Въпросният е "конструиран" преди почти 50 години, при това е предвиден за коренно различни обществени отношения. До днешна дата ЗАНН е изменян 53 пъти и все неуспешно и няма как да бъде иначе. Kолкото и копринени кръпки да зашиеш на старото си пардесю, няма как да го превърнеш в нов костюм.
За да станат нещата, освен нови, хубави и широки пътища, трябва и нов и адекватен закон.
Ако процедурата по налагане на наказания е опростена, тарикатите няма да имат възможност да се надяват на "милост" заради техническа грешка (например защото катаджията му писал акта с премръзнали пръсти и в шок от поредната простащина.
Отделно от това ако се предвиди една санкция, ако си я платиш веднага и 10 пъти по-висока, ако решиш да я оспорваш в съда не само че съдебната система ще се избави от делата на тарикатите, които опитват да изклинчат и пак да се качат на новата кола и да карат с 200, но и ще бъде допълнителен стимул само тези, дето са наистина сигурни, че правата им са нарушени от контролните органи.
Ако ...
Ако ще се случи, но докато държавата узрее за "случването", ще продължим да палим свещи, да се кръстим, а ако е част от семейството ни, да плачем...

Бог да прости загиналите, да даде сила на близките им и вразумление на виновниците! 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2090955
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол