Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2018 23:21 - Светият синод, ЗАЩО?!?
Автор: drugi Категория: Други   
Прочетен: 1711 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 15.05.2018 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО, ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
Пиша Ви в качеството си на българин, православен християнин, български гражданин (а и данъкоплатец).
Странните новини долитат бързо, та всички разбрахме, че днес, на 14 май 2018, на свое заседание Светия Синод аристократично и със скрити от обществото мотиви е взел решение Да не уважи 1000-годишнината на Охридската архиепископия
УВАЖАЕМИ ОТЦИ,
Вярващ съм, откак се помня. Във Вярата ме посвети моя баща, който е протестант, но Истината намерих именно в православните храмове. Дотолкова обичам Православната църква, че мои приятели се шегуваха, че съм православен фундаменталист. И именно любовта и принадлежността ми към Православието са ме карали да мълча с болка и да браня Църквата пред хулители дори когато не съм бил сигурен, че е права. 
Мълчах, когато се разцепихте и миряните бяхме принудени да се срамуваме от цирковте, които забавляваха атеисти и друговерци.
Мълчах, скърцайки със зъби, когато Вселенския патриарх обиди Българската православна църква и целия български народ, искайки да му бъдат "върнати" иконите и другата утвар, изстрадана и отгладувана от българите в Беломорието и Егея.
Мълча, когато на гробовете на покойниците от 11 пехотна македонска дивизия в Ново село, Македони Вие отсъствате, а панихидите се отслужват от духовниците от Македонската православна църква.
Днес сте решили да се въздържите от почитане на 1000 години от създаване на Охридската архиепископия.
Аз не разполагам със задълбочена канонинчна грамотност и затова Ви моля да имате мъдростта, добротата и скромността да обясните на мен и на другите чудещи се:
ЗАЩО??? 

И докато чакам да отговорите, искам да напомня, че:
В чл. 1 (3) от Вашия (всъшност и НАШИЯ) устав - на Българската православна църква пише изрично, че тя е правоприемник и на Охридската архиепископия. 
image
И тъй като причините затова често се забравят, ще си позволя волността да направя кратък "сърф" из историята на нашата Църква:
След падането на Велики Преслав, когато България води неравната битка за своята независимост, Българският патриарх намира спасение именно в Охрид.
След колапса на Първата българска държава, завоевателят "понижава" в ранг българската православна църква и тя става архиепископия - със седалище именно в Старопрестолния Охрид.
През следващите столетия, в рамките на тази архиепископия, православните християни намираха утеха и спасение в храмовете в нейния диоцез. А след създаване на Екзархията, в същите тези храмове служиха екзархийските свещеници, които едновременно водиха битка за Спасението на душите на българите и ги пазеха от хищния език на Патриаршията, която искаше да ги претопи.
Именно тази Екзархия, чийто духовници десетилетия наред служеха в старите храмове и учеха българите и в Македония на Христовото учение, показа достойнство и твърдост и помогна за спасяването на българските евреи. Тази Екзархия, която получи статут на Патриаршия, обаче днес направи крачка назад. Отклонявайки поканата да почете в Охрид столетния труд на българското духовенство, отдалечава Светия синод от нас, миряните.
Сигурен съм, че бихте могли да изтъкнете канонични и "канонични" причини за това свое решение. Сигурен съм, обаче, че и вие, както и аз знаем, че това решение (дори под рехавия плащ на евентуална канонинчност) кара и вас тайно да се червите и да си задавате въпроса, дали след време поколенията, които почитат патриарх Евтимий и екзарх Йосиф няма да си спомнят за днешния ден с блудкав вкус в устата...  
Днес (за пореден път) Вие ме карате да се чувствам неудобно от Моята църква. И за пореден път ме карате да изпитвам носталгия по Екзархията. И не само мен, но и хиляди достойни и просветени българи, живеещи в България, в Македония и на други места.
Сетих се, че съм и данъкоплатец. Не оспорвам субсидията, която получава БПЦ. Само че се чудя ... ЗА ТОВА ЛИ Я ПОЛУЧАВА?!?
Все още с уважение (но и учудване): просто един мирянин



Гласувай:
3



1. dpenkov - Интервю на Снежана Иванова
15.05.2018 13:53
с Милен Врабевски и Ловчанския митрополит Гавриил - 15.05.2018г. /БНР - Хоризонт/
http://bnr/horizont/post/100971078/milen-vrabevski-v-sluchaa-s-makedonskata-pravoslavna-carkva-se-igrae-po-scenaria-na-moskva
цитирай
2. russofil - Отвори си очите православни мирянино
15.05.2018 15:48
Не е ли вярно, че след окупацията ни от СССР коминтерновските и слуги започнаха систематично унищожаване на Българската Църква, като избиваха свещениците и ги изпращаха в концлагери, събаряха и църквите, подиграваха се с религията, забраняваха празнуването на църковни празници и миряните бяха подложени на всевъзможни низости?

Не е ли вярно, че след този начален период на чистка в БПЦ ръководството и бе заменено с агенти на кръволоците от ДС, преди беше ДС агент Максим, а днес Синода се ръководи от ДС агент Неофит?

Не е ли вярно, че митрополитите ни в по-голямата си част са бивши агенти на ДС, като някои божи служители са корумпирани от горе до доле до степен на

Не е ли вярно, че Синода бе превърнат в политическа маша на руските имперски интереси на Балканите и днес най-подмолно работи за руската външна политика, като предава интересите на македонските българи, заказ който бе спуснат на БПЦ лично от руския Кирил, чиято цел на посещението му у нас бе политическа и се опита окончателно да отреже пъпната връв на македонските българи с нас, а това е Българското Православие и да ги прдаде на историческите им душмани, Сърбия?

То е похвално, че ти милееш за българската история, но като православен християнин би следвало да си отвориш очите и да осъзнаеш, че днешния Синод на БПЦ работи срещу интересите на българския народ и е превърнат в политически придатък на Руската империя, която днес най-нагло настоява македонските българи да черкуват в сръбски църкви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2092265
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол