Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2011 11:01 - Спасяването на българските евреи
Автор: drugi Категория: История   
Прочетен: 10631 Коментари: 24 Гласове:
1

Последна промяна: 31.12.2011 14:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българите сме най-толерантният и добронамерен народ и на света.
През Втората световна война подкованият ботуш на Хитлер тежи върху цяла Европа. Евреите от всички държави са качени на влакове с еднопосочен билет - концлагер на смъртта. За да запазят себе си, живот, имущество и т.н. гражданите на тези държави (независимо дали са приятели или неприятели на Нацистка Германия) благоразумно навеждат поглед надолу и си замълчават срещу изчезването на своите приятели, съседи, колеги, партньори от еврейски произход. Всички оставят въпроса за след войната, като ясно съзнават, че тогава тези хора вече няма да ги има.
ВСИЧКИ ОСВЕН БЪЛГАРИТЕ!
Българският народ, българската Църква, българският Цар не желаят да живеят със срама, че са оставили своите съграждани-евреи просто да изчезнат. 
Всеобщото възмущение се обединява в обща инициатива, масовостта на която не позволява евреите от България да бъдат пратени в Ада.
Българите сме скромен народ. Не намираме за необходимо да парадираме с нещо нормално. Нормално е да се противопоставиш на злото и да спасиш някого от незасулжена зла участ. А смешно и комплексарско е да парадираш навсякъде, че си направил това, което трябва; че си изпълнил човешкия си дълг. Това е причината хората по света да не знаят защо българските евреи са останали живи.

Всеки път много се ядосвам, когато някой "интелектуалец", "правозащитник", толерантник" и т.н. се опитва да омаловажи подвига на бълграския народ. Тези нещастни комплексари се опитват да спечелят популярност и интерес, като обясняват, че българите сме виновни, задето не сме успели да спасим евреите от Македония. И апотеозът на гнусния им ораторски полет цели да внесе у всички усещането, че не трябва да се гордеем за спасяването на съгражданите ни евреи, а трябва да се срамуваме, защото не сме успели да помогнем и на тези от Македония.
Това е жалко и пошло. Давам само няколко кратки причини, въпреки че без много усилия може да се напише книга:
1. Евреите от Мкаедония не са били български граждани. Поради това българската държавна администрация не е имало как да се застъпи за тях пред нацистите.
2. Присъединените към Бъгария македонски територии са ни били подарени, но дефакто не сме имали юрисдикция, която да ни даде основание да направим същото, което сме направили в старите територии.
3. Евреите са били натоварени на вагоните от нацистки войници, а не от българи. Натоварването на много места е станало през нощта, за да се избегне възмущението на българите.
4. За разлика от други държави, чиийто граждани от еврейски произход изчезнаха, и които държави не се срамуват с това, нашите евреи не изчезнаха и не носят в спомените си всички мъчения, през които минаха останалите.

Радостно е, че самите български евреи съзнават ясно това и не е нужно да изпадаме в глупавата роля на самохвалци. Да се хвалим с това, че сме направили най-нормалното нещо - спасили сме невинни хора от мъчения.



Гласувай:
4



1. germantiger - ...
31.12.2011 14:25
Подкованият както го наричаш ботуш на Хитлер НЕ ТЕЖИ НА:

- ХЪРВАТИ НА КОИТО НАПРАВИ ДЪРЖАВА "АКО ЩЕШ" МАРИОНЕТНА

- СЛОВАЦИ, СЪЩО С ДЪРЖАВА

- БЪЛГАРИ НА КОИТО С ГЕРМАНСКА КРЪВ БЕШЕ ОСВОБОДЕНА И ДАДЕНА ЗА АДМИНИСТРИРАНЕ МАКЕДОНИЯ И ЗАПАДНА-ЕГЕЙСКА ТРАКИЯ, ЧЕ И НЯКОЛКО ОСТРОВА В ЕГЕЙСКО МОРЕ

- ПРИБАЛТИЙСКИТЕ НАРОДИ НА ЕСТОНЦИ, ЛАТВИЙЦИ И ЛИТОВЦИ, КОИТО ГЕРМАНСКАТА АРМИЯ ОСВОБОДИ

- ЕВРОПЕЙСКИТЕ СЪЮЗНИЦИ НА ГЕРМАНИЯ: ИТАЛИЯ, УНГАРИЯ, РУМЪНИЯ, ФИНЛАНДИЯ, БЪЛГАРИЯ, ПРИСЪЕДИНЕНА АВСТРИЯ

Не лаладжийство, а конкретика!

Весело посрещане на новата година (без ирония)!

...

И още спам без извинение:

КАКВО Е ГЕРМАНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

- РУСКИЯ НИ ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ АЛЕКСАНДЪР II ВСЪЩНОСТ Е ГЕРМАНЕЦ ПО МАЙКА
- ПУШКИН Е 1/4 ГЕРМАНЕЦ И Е ПОСВЕЩАВАЛ СТИХОВЕ НА ГЕРМАНСКА ПРИНЦЕСА
- ГЕРМАНЕЦ Е И ТОТЛЕБЕН - ПРЕВЗЕЛИЯ ПЛЕВЕН, ГЕРМАНЕЦ Е И ДИБИЧ-ЗАБАЛКАНСКИ
- ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА Е ГЕРМАНКА, ЕЛИЗАВЕТА СЪЩО И ОЩЕ НЯКОЛКО "РУСКИ" ИМПЕРАТРИЦИ, ВПРОЧЕМ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ САНКТ ПЕТЕРБУРГ И СТАРИНИТЕ В НЕГО СА СТРОЕНИ ОТ ГЕРМАНСКИ АРХИТЕКТИ
- ГЕРМАНИЯ Е ДАЛА НА БЪЛГАРИЯ В 1941Г. С ГЕРМАНСКА КРЪВ НА СВОИ ВОЙНИЦИ И БЕЗ КАПКА БЪЛГАРСКА КРЪВ ЗА АДМИНИСТРИРАНЕ МАКЕДОНИЯ, ЗАПАДНА-ЕГЕЙСКА ТРАКИЯ И ОСТРОВИ В ЕГЕЙСКО МОРЕ, А КОГА БЪЛГАРСКИ ВОЙНИК Е ОСВОБОДИЛ ГЕРМАНСКИ ЗЕМИ СЪС СВОЯ КРЪВ?!
- ПРЕЗ ПСВ ГЕРМАНСКИТЕ ВОЙСКИ ПОД КОМАНДВАНЕ НА МАКЕНЗЕН БАЩА ГАЗЯТ РУМЪНИЯ НА СЕВЕР ПРЕЗ КАРПАТИТЕ, БЪЛГАРИТЕ ОТ ЮГ
- ПАК ПРЕЗ ПСВ ГЕРМАНСКИ И АВСТРИЙСКИ ЧАСТИ НАСТЪПВАТ ОТ СЕВЕР В СЪРБИЯ, БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ОТ ИЗТОК
- На берлинския конгрес Бисмарк играе за България, макар и без да го прави за конекрадците отвъд Дунав не заслужаващи живота на нито един померански гренадир, а именно:
ПРЕЗ НОЩА НАХЛУЗИЛ ПРУСКИЯ СИ ОСТРОВЪРХ ШЛЕМ-ПИКЕЛХАУБЕ, ТОЙ БЛЪСКА ПО ВРАТАТА КЪДЕТО Е ОТСЕДНАЛА ТУРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ, ОКОЛО ПОЛУНОЩ... ЗАПЛАШВА ГИ, ИГРАЕ ГО ПОБЕСНЯЛ И ГРЪМОГЛАСНО ЗАПЛАШВА ТУРЦИТЕ ДА ПРИЕМАТ ПОРЕДНИЯ РУСКИ КОМПРОМИС! (до този момент русия отстъпва пред натиска на англия и франция в полза на турция). НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ТУРЦИТЕ ПРИЕМАТ, А АКО НЕ БЯХА БЪЛГАРИЯ ВЕРОЯТНО БИ БИЛА ОЩЕ ПО-МАЛКА СЛЕД 1878 Г.
От bolg: Всъщност още в англо-руското споразумение от 30 май 1878г., сключено преди свикването на Берлинския конгрес, за княжество България се е предвиждало да заема територията между Дунав и Стара планина, Софийският санджак е на юг от Стара планнина и е трябвало да остане в Румелия. Бисмарк е посъветвал Шувалов да се позове на труда на Хохщетер, според който Ихтиманските възвишения и планините южно и югозападно от София имат еднакъв скален състав с този на Балкана и са част от него. Затова Софийския санджак трябвало да се числи към земите между Дунав и Стара планина. Това си звучи направо нелепо, не знам и дали наистина е съществувал този геолог Хохщетер и ако е реална личност, дали изобщо се е занимавал със скалния строеж на българските планини, но все пак, колкото и странно да звуяи, този довод постига целта си пред англичаните (headbang) И
добре, че е станало така.
цитирай
2. анонимен - Тази историческа грешка ще погуби ...
31.12.2011 16:26
Тази историческа грешка ще погуби България...
цитирай
3. drugi - Уточнение за germantiger
31.12.2011 18:57
Germantiger, германското в теб ти пречи да виждаш истината в цялост.
Ако искаме да похвалим Германия, можем да кажем, че Германия не е тежала и на: Финландия, Испания. А може би също на Швеция, Швейцария и Норвегия, но ...
Всички държави, които са били приятелски с Хитлериска Германия са си изпатили жестоко след това. Особено тези, в които влезе червения ботуш ...

Самият Хитлер не може да се похвали с нищо, което да е допринесъл положително за развитието на Европа. Виж отрицателните неща хич не са малко.
Първо изби (не лично, разбира се) милиони. А после, дойдоха Сталиновите войски да го умиротворят. Дойдоха заради него, а забравиха да си тръгнат и спряха развитието на половин Европа за 50 години.

За Южна Добруджа, мога да се съглася, че това е един безспорен принос за България. Но като се погледне по-широко, това е едно много малко обезщетение, което България получгава заради хилядите жертви от Първата световна война. Не бива да забравяме изцяло погрешните германски стратегически концепции през Първата световна война.
Първо. При поета инициатива заради Германия, устремът на Българското настъпление към Гърция спира и после именно оттам тръгва контраофанизвата на Антантата.
Грандиозна е и грешката за Северния фронт. Фелдмаршал Макензен ненавижда българското офицерство, но българските войски печелят успехи в Румъния именно когато спират да се съиобразяват с безумните му изявления.
Въобще няма да коментирам германското отношение към Съединението, обявяване на Независимостта и балканските войни ... Няма да ги коментирам, защото нищо хубаво не мога да кажа ...

За съжаление, в крайна сметка се оказва, че заради Германия повече сме загубили, отколкото сме спечелили...

Весело посрещане на Новата година и на теб!
цитирай
4. drugi - Уточнение за colobur
31.12.2011 19:01
Мнението ти е толкова глупаво, че не се нуждае от коментар.
Съжалявам, че ти казвам толкова директно истината, но се опасявам, че тактичният изказ няма да ти помогне да разбереш колко бъркаш.

Псевдонационализмът ти качествено налива вода във воденицата на всички, които мразят България!
цитирай
5. germantiger - ...
31.12.2011 22:39
Хубаво е да четеш за Солун, но нормално не си чел за страхливците водили българската кавалерия там, а именно това, че отстъпват при появата на съюзническия флот, дори преди да са обстреляни от него. Това е преди "германската заповед" - факт, който нормално ти е неизвестен.

А пропо има доста факти от войните, които убеден съм не ти са известни, защото никак не са приятни за нас българите - от мародерства, палежи, до поражения в ръкоппашен бой и то от рязани боклуци!

Не "сте" за губили заради Германия, а знаем защо - защото осъществяването на бъ;гарския национален идеал, е съвпадал с германската политика и перспектива.

А пропо убеден съм и още не знаеш - след излизането на България от ПСВ (преди Германия и то позорно българско с дезертвойници във възстание), тогава във Виена се об,мисля въобще прекратяването на войната, защото поражението на България къса връзката централни сили - мала азия/турция и това отново е факт - съвещанието и протоколите!
цитирай
6. watchtowerman - Похвално усилие!
01.01.2012 10:04
Да откриеш една истина, върху която десетилетия наред се излива измамна тоталитарно комунистическа, а напоследък и глобално-антиеврейска помия. В подкрепа на казаното в статията:
http://watchtowerman.blog.bg/politika/2010/03/09/car-boris-iii-nizvergnatiia-spasitel-na-bylgarskite-evrei.507780
цитирай
7. анонимен - Има грешка
01.01.2012 15:30
Точка 2 на автора е грешна - териториите в Македония и Егейско Тракия не са подарени на България, а са дадени за администриране, т.е. управление. Те са принадлежали на Германия и в тях е имало германски военни части. България е можело да спаси само евреи с български паспорт, защото няма юрисдикция върху другите граждани. Може би единственият начин е бил да обяви война на Райха....
цитирай
8. анонимен - Никой, ама никой българин, никога ...
01.01.2012 15:45
Никой, ама никой българин,никога няма да признае, че това е грешка-спасяването на чифутите! Единствените които мразят България, това са евреите-и това е факт! Трябва ли да те просветлявам за ролята на Бехар, Цимерман, Паси, Ешкенази, и безбройни знайни "герои" на нашето време???? Да копирам ли цялата историография за еврейските зверства спрямо българите и българската държава??? Пречи ли ви християнското православие? Сюлейман-Соломон безумний какъв ще да е? Момче "жълта" чифута кой е? Жидов гроб от коя страна на Търновград е??? Сара, жената на Иван-Асен българка ли е?
цитирай
9. watchtowerman - colobur, добре казано.
01.01.2012 18:33
colobur написа:
Никой, ама никой българин,никога няма да признае, че това е грешка-спасяването на чифутите!

Което означава, ЧЕ ТИ НЕ СИ БЪЛГАРИН !!!
colobur написа:
Пречи ли ви християнското православие?

Това пък е признание, че НЕ СИ ОТ НАШАТА ВЯРА !!!
colobur написа:
Сара, жената на Иван-Асен българка ли е?

А твоята жена Българка ли е ?!
И най-добре е да Одиш да копаш и пействаш в други народностни райони и групи и да престанеш да плюеш Българската история, че била грешна. Уважавай историята ни, ако искаш да сме толерантни и към твоето присъствие сред нас.
цитирай
10. анонимен - Типично по чифутски, като фурна...
01.01.2012 18:57
Типично по чифутски, като фурнаджийска лопата! Българин съм, жена ми също, чифутаци! Затова и казах, че това е най-голямата грешка че сме ви спасили!!! Та къде са отговорите???
цитирай
11. drugi - Germantiger, прав си
01.01.2012 21:54
Никога не съм чувал за действията на Българската кавалерия при Солун. И не съм чувал, защото най-вероятно не е истина, а ти просто си измисляш.
През Първата световна война, след победата над съглашенските войски при Криволак, българската армия спира, преди да влезе в Гърция. И знаеш ли защо? Защото германското правителство е искало да подкрепи прогерманския гръцки крал. Поради това грешно решение, устремът на българските войски е спрян и се минава в позиционна война.
Българските войски въобще не са влизали в Гърция, да не говорим да са ходили до Солун ... съжлавяам ...
Сигурно ще ти е любопитно да знаеш, че когато избухва Войнишкото въстание отдавна нищо вече не може да спаси Централните сили. Но по време на Войнишкото въстание става факт една победа, каквато има само българската армия. Погледни за Христо Луков и битката за Кюстендил ...
По отношение на величието на Германската армия. Не оспорвам, че това е една от най-добрите армии. Бих казал, че е на трето място след българската и японската. Обаче след войната срещу Франция от 1870 година, Германия няма друга спечелена война (вече 140 години).
Може би затова се е появило сравнието "изпаднал германец".

И накрая, една приятелска закачка - истинска история от Втората световна война.
Поручик Димитър Списаревски е бил на обучение в Германия. Там някакви немски кадети си позволили да кажат нещо лошо за България пред него и ... били изхвърлени (буквално) през прозореца.
Става международен скандал, като дори се чували идеите Списаревски да бъде разстрелян.
Но ... началникът на военното училище Остеркампф лично се застъпва за него. Казва, че той ще се чувства горд ако неговите възпитаници защитават честта на Германия така, както този млад български кадет брани честта и доброто име на своята Родина.
цитирай
12. drugi - анонимен, съгласен съм
01.01.2012 22:02
Признавам, че не съм се изразил правилно в точка 2. Опитах се да бъда максимално ясен за тези, които плюят срещу неспасяването на евреите от македония. Уточнението ти е вярно и точно написано.
Поздрави
цитирай
13. drugi - Colobur ....
01.01.2012 22:05
Представата ти за света е толкова объркана, че чак ми е чудно как успяваш да уцелиш правилните клавиши, за да сглобиш дума.
Явно не си установил, че целта на публикацията не е да обяснявам коя нация е приятелска и коя е неприятелска. Навсякъде има хора, които ни обичат и такива, които ни мразят. Примери, колкото щеш ...
Исках да обърна внимание върху едно благородно дело. Защото няма нищо по-благородно от това да спасиш невинен живот, без да очакваш похвала за това.
цитирай
14. анонимен - И все пак, не разбрах, кой спаси е...
01.01.2012 22:54
И все пак, не разбрах, кой спаси евреите тогава, за да ни унищожават днес? Нещо да оспориш на Иван Вазов? Въпросите ми висят все още... Кой е Сюлейман "безумний"? Има ли край Търново място наречено "Жидов гроб"? Каква е САРА по произход, и каква връзка има тя с падането ни под робство??? Отговорете смисленно, като за неграмотен човек като мен! Моля, и ако обичате!
цитирай
15. germantiger - ...
02.01.2012 09:10
14. colobur - И все пак, не разбрах, кой спаси е...
01.01 22:54
И все пак, не разбрах, кой спаси евреите тогава, за да ни унищожават днес? Нещо да оспориш на Иван Вазов? Въпросите ми висят все още... Кой е Сюлейман "безумний"? Има ли край Търново място наречено "Жидов гроб"? Каква е САРА по произход, и каква връзка има тя с падането ни под робство??? Отговорете смисленно, като за неграмотен човек като мен! Моля, и ако обичате!

...

colobur е писал КОНКРЕТИКА, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО !
Факти !

За да не се "обърка" някой неорентиран, ще добавя за мен:

СВЕТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СИЛА, ПАРИ И УМ СТОЯЩ ЗАД ТЯХ
ЧОВЕК ОТ СТРАХОВЕ, ПОТРЕБНОСТИ И СТРАСТИ, ПОРОЦИ И ЕВЕНТУАЛНО ИДЕАЛИ
ДРУГОТО Е БОШ ЛАФ

Иначе казано подкрепям colobur, не подбуден от радикални разбирания (на които симпатизирам), а защото човека ползва КОНКРЕТИКА!
цитирай
16. drugi - Т.е. да се срамуваме?
02.01.2012 09:43
Ако правилно разбирам нашите двама мъдреци, трябва да се срамуваме от това, че Бъгария успя да спаси невинни хора от мъчения?
цитирай
17. apostapostoloff - Хитлер, не ще и дума, е
02.01.2012 09:44
един от най- големите БЪЛГАРСКИ политици. Обаче! Българите никак, ама никак не са толерантни. Питайте циганите и хомосексуалистите! Освен това те са предали над 11 000 евреи на Хитлер. И са щели и останалите да предадат, ама в България винаги е имало добри и разумни люде, които са пазели нашата лодка от потопяване.

Българите са митомани- съчиняват си налудничави митове за себе си и сами си вярват на глупостите, сътворени от тъпите им кратуни. Българин бил измислил компютъра, българите били големи войници, българите били толерантни. Глупости на търкалета!
цитирай
18. анонимен - Уж аз съм глупавия, а на вас трябва да ...
02.01.2012 09:46
Уж аз съм глупавия, а на вас трябва да се обяснява като на третокласници!
цитирай
19. drugi - Апостол Апостолов има нужда от ...
02.01.2012 14:07
Сам да си реши от какво.
Коментарът е безобразно глупав. Виждам, че ти си се сблъсквал с нетолерантност и сигурно затова ме пращаш за справка към тези две малцинствени групи.
Сигурно ще ти бъде любопитно да узнаеш, че съм питал представители на руското и арменското етнически малцинства дали обществото е нетолерантно към тях, понеже са малцинство. Сигурно и сам можеш да си представиш отговора. А арменецът конкретно ме попита дали имам отговор защо арменците са се заселили чак тук, а не другаде. Защото тук хората са били най-толерантни към тях.
За твое сведение, войните, в които България е участвала показват, че българските войници са праткически едни от най-добрите войници. И то защо? заради дисциплината и вярата в правотата на каузата.
Но, си мисля, че тези военни успехи се дължат на липсата на такива като теб в армията. ЧНГ, де. Да си жив и здрав и по-лесно да се справиш с проблемите със самооценката си.
цитирай
20. drugi - Еврейката Сара
02.01.2012 14:38
Colobur, гледам, че много искаш да споделиш какво знаеш за еврейката Сара. Давай. Не се стеснявай. Сътвори за всички нас историческа мегановина. Какво е правила? Командвала е българските войски или е командвала турските?

И даже и да се окаже, че нещо лошо е направила и че го е направила целенасочено това основание ли е да съжаляваме, че 20 000 евреи, които нямат никаква вина, са пропуснали мъченията.
цитирай
21. germantiger - ...
02.01.2012 14:51
drugi написа:
Ако правилно разбирам нашите двама мъдреци, трябва да се срамуваме от това, че Бъгария успя да спаси невинни хора от мъчения?


Няма се будалкаме "ич" ;)

Ще се гордеем с всичко!
С глада за гръкосъзнаващите се в Мелник от ПСВ, с изгорените шиптърски села в Македония през ВСВ, с насилванията на унгарки при освобожедението им 1945...

Сега сериозно:
Българския войник вероятно е най-малко опетнилия честта си бял войник с насилие, и в този ред на мисли съседите ни са издевателствали над българи в "пъти повече" (макар за това мяра и мярка да няма) над нас!

Колкото до еврейте - българите се гордеят със спасяването им и винаги го афишират, тук "въпрос" или колебание няма, ИМА КАКТО СПОМЕНАВА КОЛОБЪР В ТОВА - ЕВРЕЙТЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СЕВ ГОРДЕЯТ СЪС СТОРЕНОТО СПРЯМО И СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ?!

P.S.
... и благодаря за квалификацията мъдрец. Тази оценка едва ли ми подхожда, но я приемам от теб.
цитирай
22. анонимен - Троха, по троха, троха по троха! ...
02.01.2012 16:01
Троха, по троха, троха по троха! Ученият си ти, осветли ни нас какво е направила еврейката Сара, добро или зло за България? Отпускай по нещо да чуем и за другите неща, защо не отговориш изцяло? Ще съм готов с новите въпроси!
цитирай
23. drugi - нямам представа
03.01.2012 09:59
Не знам какво имаш предвид, нямам си идеи какви грехове би могла да има "еврейката Сара" към България.
цитирай
24. анонимен - ot juli
24.02.2012 23:30
prav e COLOBUR,ne sam 4ula dosega edin evrein da ni blagodari ,daje bili mahnali NQKAKVA plo4a/ s spasitelq IM v izmislenata ot angli4anite ''israil'',ne 4e mi puka za taq plo4a,no mi puka za tova ,4e iskat da uni6tojat moqta RODINA BALGARIA..... i dokato ima nisko4eli ''inteligenti'' ka to vas,moje i da uspeqt....,ne 4e 6te stane!!! ama,mislete bre horaaaa !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2093403
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол