Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2012 18:07 - Как се води съдебно дело (Гражданско)
Автор: drugi Категория: Хоби   
Прочетен: 13010 Коментари: 3 Гласове:
3



За да започнете дело не е достатъчно само да се ядосате на някой и да го заплашите със съд. Ако искате съдът да Ви обърне внимание, трябва да положите усилия в няколко насоки:

ИСКОВА МОЛБА
Исковата молба представлява едно своеобразно разказче, в което съобщавате на съда от какво не сте доволни и пишете какво очаквате от него. Самата искова молба си има редица изисквания, на които трябва да отговаря:

Да бъде написана на български език (все пак сме в България, съдиите са българи и всички говорим на български).

Да става ясно кой точно съд искате да занимаете с проблема си (Пловдивския, Габровския, Ямболския; Районни, Окръжния и т.н.).

Да напишете кого съдите (имена, адреси, булстати, ЕГН-та);

Да напишете за колко пари го съдите.

Да опишете каква точно е причината да смятате, че лошият трябва да бъде осъден (отнел Ви е нещо; повредил е друго; има да Ви дава пари и т.н.). Тук е хубаво да опишете подробно за какво става въпрос, И като казвам подробно имам предвид не да разказвате какво сте гледали по телевизията, а да опишете всичко свързано със случая, заради който отивате в съда. Естествено всичко трябва да е в логическа последователност.

Трябва да кажете какво искате от съда (да осъди другия да Ви върне парите или имота, да Ви признае за собственик и т.н.)

Подпис. Без подпис, нищо не става на тоя свят.


ДОКАЗАТЕЛСТВА
Всичко, което сте описали представлява едно твърдение. А за да докажете, че това твърдение е истина (т.е., че сте прави) трябва да имате доказателства. Т.е. Нещо, което доказва, че това, което говорите и пишете е истина. Доказателствата биват най-различни видове:

Документи – нещо, написано (обикновено на хартия), което носи някаква важна и относима информация.

Свидетелски показания. Някой е видял нещо някъде. Това нещо има общо с делото. И този някой, дето го е видял, идва и разказва нещото в съда.

Експертизи. Съдът разбира от право, но доста често не разбира толкова добре другите неща от живота. Затова, за да може делото (което е за нещо сложно) да се реши правилно, трябва някой, който разбира, да дойде и да го обясни на достъпен език. Това обяснение става под формата на експертиза. А експерта се назначава от съдията.

ВКАРВАНЕ НА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА В ДЕЛОТО
Хубаво е да имате доказателства за всичките си твърдения, но за да може съдът да узнае за тях, трябва да ги вкарате в процеса. Това става по следния начин: прилагате копия на важните документи; казвате на съда, че някой знае нещо и молите този някой да бъде извикан, за да каже това важно нещо; молите съдът да назначи експерт, който да разгледа сложните работи и да обясни каква е истината.


ДЪРЖАВНА ТАКСА
Съдът не работи без пари. Ако искате да съдите някой, освен за адвокат, ще Ви се наложи да платите и такса за започване на делото. Таксите се изчисляват по различни начини според вида на делото. Общият принцип е, че държавната такса е 4% от размера на иска, но не по-малко от 50 лева. (т.е. Ако съдите някой за 1000 лева, 4% = 40 лева, но Вие трябва да платите 50).


ВКАРАВАНЕ НА ДЕЛОТО В СЪДА
След като сте си написали исковата молба, приложили сте към нея документите (писмените доказателства); написали сте колко свидетели и за какво искате и каква експертиза трябва да се направи, Ви остава да внесете делово в съда.

Необходимо е да имате два пакета (искова молба с доказателства) – единият е за съда, а другият за тоя който съдите (и той душа носи и граждански права има и е редно да знае за какво и въз основа на какво го съдят). Та с двата комплекта и с квитанцията за платена държавна такса, отивате в регистратурата на съда и им ги оставяте. Хубаво е, да си имате и един комплект за Вас – освен да знаете какво точно сте написали и в съда да Ви отбележат, че са го получили.


ОТГОВОР НА ИСКОВА МОЛБА
Като подадете исковата молба, момичетата я занасят на съдия. Той/тя проверява дали Всичко Ви е наред (дали сте си написали нещата, дали сте се подписали, дали сте си платили таксата и т.н.) и изпраща един комплект на този, който съдите.

Можете да си представите какъв е неговият стрес, когато някой му почука на вратата и му подаде един сноп хартия. Именно заради този стрес, законът му дава цял месец да мисли какво да отговори. Въпросният (ако съдят Вас, може да сте Вие) излага в отговора собствената си теза за проблема. Написва всичко като разказче. Това разказче отново представлява твърдение, което твърдение трябва да се докаже. Т.е. С отговора на исковата молба трябва да се приложат документи (ако има такива, разбира се), да се поискат някой да бъде викнат за свидетел, да се поиска експвртиза и т.н.

Преди да изтече едномесечния срок, отговорът с всичките му приложения трябва да се закара в съда – отново в два екземпляра.

ВАЖНО!!! Ако си изпуснете срока да подадете отговора или забравите да сложите някой документ или да поискате свидетел ... повече не можете да го направите. Ваш пропуск, Ваша грешка, последиците са си за Вас.


ДЕЛОТО В СЪДА
След като съдията получи отговора, той го изпраща на другата страна заедно с призовка, кога ще бъде съдебното заседание. Делата се гледат в сградата на съда. Не е правилно да очаквате, че поради някаква причина съдията ще иска да заседава другаде.
На уречената дата и в уречения час трябва да се появите в съда. Ако не можете да се появите лично и няма как да изпратите някой (обикновено адвокат), настойчиво препоръчвам да напишете една молба до съда, че държите делото да се гледа и да опишете какви са Ви исканията, ако имате такива. Защото ако подходите небрежно, може да Ви се получи така, че да се сблъскате челно с т.нар. неприсъствено решение – да загубите служебно.

КЪДЕ ДА ЗАСТАНА
Този въпрос е измъчвал всеки начинаещ процесуален лъв (включително и мен). Много е конфузно да влезеш в съдебната зала и да не знаеш къде точно да застанеш. Принципът е, че като се застане с лице към съдията, отляво застава ищеца (този, по чиято инициатива е започнало делото; този, който е написал исковата молба). Отдясно застава ответникът (този, когото са започнали да съдят и се е принудил да се появи в съда).

СЪДЕБНО ДИРЕНЕ
Ясно е, че сте си написали всичко, но това всичко трябва да дойде по някакъв начин в кориците на делото. Фазата, в която се получава така е т. нар. „съдебно дирене“. В хода на съдебното дирене трябва да се съберат всички доказателства: ако нямате някой от документите, които Ви трябват, можете да поискате помощ от съда да си го изискате; в тази фаза разпитвате свидетелите; сега се правят и експертизите. Много важно е да се знае, че фазата на съдебно дирене е само за събиране на доказателства. Бомбастичните и високопарни речи, които сте виждали по американските филми, са излишни тук. Ако започнете да говорите по същество, докато се събират доказателства, съдът просто ще Ви отреже и колкото и да Ви е яд, нямате право да му се сърдите.

 

ХОД ПО СЪЩЕСТВО
След като сте събрали вече всички доказателства, разпитали сте свидетелите, документите са налице, направени са експертизи и като цяло, няма какво повече да събирате идва ред на фазата „ход по същество“. Точно тук е момента да направите бомбастичната реч, в която да кажете защо Вие сте прави, а другият е крив. Като оставим шегата настрана, това, която се очаква от Вас е: да обсъдите всички събрани доказателства и да кажете защо те означават, че Вие сте прави, а другият греши. Например, казвате, че всъщност всички свидетели са казали, това, което казвате и Вие, а този, който твърди обратното, не може да му се вярва, тъй като си противоречи и думите му са в противоречие с другите доказателства.

Като приключите с анализ на доказателствата, изричате сакрална фраза, която би могла да звучи „Предвид на всичко гореизложено, Ви моля да уважите моята позиция и да отхвърлите тази на другата страна“.

ПИСМЕНА ЗАЩИТА
Възможно е съдията да не иска и/или да няма време да Ви слуша. Така де, ако един човек го хване словестната диария, другите, които са след него, не са длъжни да го чакат. В този случай, можете да изречете сакралната реплика и да кажете, че искате да изложите съображенията си в писмена защита. 99,999% съдията ще се съгласи и ще Ви даде няколко дни, в които да напишете всичко, което иначе бихте казали.


ОТТУК-НАТАТЪК ВИС ОСТАВА ДА ЧАКАТЕ СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ

Имайте предвид, че това е само примерно, схематчино и кратко обяснение за начина, по който се води дело. Аз лично не препоръчвам на хората да се правят на специалисти по всичко. Винаги е по-добре да се ангажира някой, който е учил и знае какво прави. Това е валидно не само за правото, но и за всички други области на човешкото битие.




Гласувай:
3



1. анонимен - Съдебната система в България е н...
08.07.2012 01:07
Съдебната система в България е най-тъпото нещо.
Делата, най-обикновените - гражданските вървят най-малко 2 години, докато
ги приключат.
Защо не ги приключват още на първата инстанция, след като е събран доказателствения материал, ами все имат право на обжалване.
Аз познавам една луда, която си купи диплома и стана адвокат, от София е.
Има и икономическо образование, но никога не е работила повече от два месеца и все я гонят, защото е човек без морал и голяма мошеничка.
Живее само от далавери и на гърба на някого.
Измами брат си, като фалшифицира подписа на майка си и му взе наследството.
Трябваше 5 години да води дела, той срещу нея, за да докаже фалшификациите й.
Сега се е залепила за една своя братовчедка и иска идеална част от наследствения й имот, води фалшиви свидетели, тормози я по телефона, нахлува
в имота й и какво? Лъже съда, лъже прокуратурата, подиграва се със всички, но
вече повече от година - никакви действия от страна на полицията и прокуратурата срещу нея.
Адвокат-мошеник, който се подвизава в съдебната система и това е човек, на когото някой гражданин ще разчита. Носи й се славата, шушукат си помежду
в Нотариата, че лъже хората, че се крие, защото е некадърна, но им взима парите, но не се предприемат никакви мерки срещу нея! Има и кантора на Алабинска.
цитирай
2. valsodar - Това е една много полезна информ...
09.07.2012 08:21
Това е една много полезна информация за мен, независимо от това, дали ще я реализирам на практика.
Благодаря за нея.
цитирай
3. mamas - Полезно!
23.07.2012 10:53
Много достъпно е обяснено, поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2083716
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол