Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2012 14:41 - Вредните Е-та. Голямата конспирация
Автор: drugi Категория: Хоби   
Прочетен: 4291 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 28.12.2012 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Отвсякъде и навскяъде чета, че ако на един етикет има дори едно "Е", значи продуктът е беозбразно вреден и едва ли не малко след като го консумирам вероятно ще умра. Тази пропаганда е дотолкова интензивна, че много мои приятели, някои от които са много интелигентни преди да сложат каквато и да било храна в кошницата, първо четат задълбочено етикета и броят съставки. А после ми изнасят продължителни лекции как съвременната индустрия иска да ги отрови, а едно време нещата били други.
Само че ... къде е истината?
Ако човек за момент свали сивите очила и се поинтересува малко, ще разкрие нови хоризонти в елементите на хранителната конспирация против здравето.
Например:
Е300. Щом е "Е", задължително е отровно, нали? Съмнение няма. Има го много и навсякъде. Само че Е300 е аскорбинова киселина, или иначе казано Витамин Це. Т.е., като се поразболеем, всички се блъскаме яко с Е300, за да се оправим по-бързо. Липсата на това Е в организма води до скорбут.
Е306. Пак "Е", пак отровно... И едно от названията му звучи стряскащо "токоферол". Въпросната вредност е известна още като Витамин Е. Наричат го още "Витамин на плодовитостта", а недостигът на тази отрова в организма води до анемия.
Е322. Кой знае какъв дявол наднича от тук. "Лецитинът" всъщност присъства в нашето ежедневие от комунизма. Много добре си спомням, че опаковките на абсолютно вафли пишеш, че има лецитин. В което няма нищо лошо. Въпросното "Е" се добива от яйчен жълтък и в готвенето предпазва от слепване.
Е330. Тази опасна субстанция е известна в разговорния език като "Лимонена киселина". Съдържа се във всички цитрусови плодове, т.е. тровим се с нея всекии път, като решим да бъде здравословни и хапнем лимон, например. Не бива да се пропуска, че отровата е важна част от Цикъла на Кребс (ох, колко ми беше трудно, като го учих в 9-ти клас) и участва в метаболизма на почти всички божии създания.
Е334. Мисля да приключа с нея. Излишно е да Ви казвам колко е отровна. Винената киселина е една от основните киселини във виното. От дълбока древност хората редовно злоупотребяват с употреба на продукти, които съдържат Е334. Злоупотребата с вино е лоша работа и нищо чудно, че хиядолетия наред хората гледат с лошо око на редовната консумация на Е334. За да направя този аматьорски анализ ми трябваха около 45 минути, включително ровенето в нета, за да разбера какво представляват тези съставки. Сигурен съм, че ако се задълбоча, мога да намеря да намеря подобни интересни аспекти на отровната същност за много други Е-та.
Започва да си мисля, че наистина в храненето и здравето има някаква конспирация. Само че конспирацията е създадена от любителите на конспирации и колкото и интригуващо и стряскащо да звучи, се намира далеч от истината.
Не на последно място тук можем да споменем древната медицинска мъдрост, че не отровата, а дозата убива.
Солта е добър пример. Ако изчезне, всички ще умрем. Но ако изядем един килограм сол, пак ще умрем. Въпрос на доза. 



Гласувай:
3



1. momchil - Странно вече 143 -ма души са прочели ...
24.12.2012 17:45
Странно вече 143 -ма души са прочели този пост и нито един коментар. Може би Е-глупаците са решили този път да приложат нова тактика. Да подминат с мълчание смислени писания та дано другите да си помислят, че щом няма коментари има нещо гнило..... .
Историята с Е-тата е класически пример на устойчива във времето глупост разрастнала се до истерия. Жалкото е обаче, че медийте я раздуват. Съвсем скоро попаднах на "новината", че фирмите вече не пишат Е-тата на етикетите за да заблудят хората разбира се.
Поздрави
цитирай
2. tamperto - ,
24.12.2012 19:13
Какво има да ти се коментира? Все едно да намериш няколко неотровни съединения в цигарите и да ги обявиш за безвредни. Айде намери ми салам без E250. Нещо за него да кажеш?
С право ти се подминават писаниците...
цитирай
3. bgzdrave - Има Е-та, които са ракообразуващи, ...
24.12.2012 20:39
Има Е-та, които са ракообразуващи, човек трябва да ги познава – това са: Е407, Е553,Е905, Е950,Е954,Е955, Е210, Е211, Е217, Е250, а други, които са много опасни - Е951,Е952 – това са подсладители, които се съдържат в над 6 000 храни.", каза пред Frognews.bg диетологът Огнян Симеонов.
цитирай
4. drugi - Не отровата, а дозата убива.
24.12.2012 22:00
Солта е добър пример. Ако изчезне, всички ще умрем. Но ако изядем един килограм сол, пак ще умрем. Въпрос на доза.

Повтарям го отново, за да може да се вложи малко аналитична мисъл. Ако "отровните" Е-та са в ниска концентрация - са безвредни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2091524
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол