Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2013 19:00 - Панелките или какво трябва да правим, за да оправим България
Автор: drugi Категория: Хоби   
Прочетен: 3620 Коментари: 4 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Панелките са една от гордостите на комунизма. Панелната офанзива почти накара народът да повярва в успешната реализацията на лозунга "дом за всички" (отварям кратка скоба, в която да кажа, че домът за всички всъщност не беше за всички. Аз лично 7 години съм живял на един таван в една стая и през това време властта упорито отказваше да признае на моето семейство, че има право и то да получи жилище за сметка на други, които кандидатстваха след нас и "ги огря" много преди нас). Вярно е. Много хора получиха своя мечтан дом. Дом, с едно малко уточнение. Панелките се отличаваха с качеството на продукт, правен в час по трудово от непохватни тройкаджии. И именно този неприятен момент има своето отражение към настоящата тягостна действителност в панелните квартали. Гордостта на комунистическото управление всъщност представлява краткоктрайна радост с грозен външен вид върху бомба със закъснител. По принцип, ако се строят както трябва, панелките би трябвало да бъдат по-устойчиви от монолитните жилища. И такива бяха първите панелки. Но ... за съжаление от един момент насетне, строителите забравиха правилата и започнаха да допускат някои елементарни като технология и опасни като последици грешки:
1. Заварките на стоманените куки, които свързват блоковете започнаха да се правят калпаво.
2. След като си оставят ръцете със заварките, работниците замонолитваха "през куп за грош", като освен всичко останало използваха агресивни за стоманените елемнти субстанции като гипс и т.н. Което пък означава, че така или иначе нескопосаните заварки са подложени на допълнителна атака, която скъсява животът на жилищата.
Проблемът е изключително сериозен и чак ми е чудно, че мастодонтите все още държат фронта. И ясно съзнавам, че времето, в което ще започват да се срутват наближава с всяка изминала секунда.
Необходимо е да започне да се прави саниране - във всеки вход и всеки апартамент да влезе строителна бригада, която да запоне да подменя амортизираните метални връзки между панелките и да направи адекватно замонолитване.
Ако хората се престрашат да го направят, освен че ще удължат живота на жилищата си, ще могат едновременно да се замислят и за освежаване. Какво имам предвид?
Панелките са ужасно грозни като фасада, а с времето са се олющили и картинката е още по-плачевна. 
Ако обаче след евентуалното саниране, се направи външна изолация и измазване, ще имаме двоен бонус:
1. Апартаментите ще са добре изолирани. Хората ще използват много по-малко енергия да ги отоплят и => ще започнат да плащат по-малко за ток (сега се оказва така, че топлим атмосферата, както сполучливо каза Президентът).
2. Сивите и олющени сгради ще бъдат освежени като цвят и красивата гледка, която ще се получи, ще ни накара да осъзнаем, че животът не е толкова сив, колкото ни казват по ТВ.

И тъй като обществото бъка от инфектирани от медиите нещастни хора, които ще ме подложат на унищожителна критика, искам да визуализирам идеята си с няколко снимки от съседния блок (въпреки че не е панел, те говорят достатъчно красноречиво)
Вмомента гледката е такава:
image
Грозно и познато, нали?
Ако погледнем по-отдалеч, виждаме и наченки на нещо хубаво:
image
Оказва се, че домоуправителят на единия вход явно е малко "по-разтропан" (както се казва в моя роден край). И тази негова положителна черта е допринесла да се случи нещо хубаво. А обитателите на този вход безспорно се чувстват по-добре от тези в съседния:
image
А представяте ли си колко хубаво би било ако санирането започне масово и след него българските панелки изглеждат по този начин:
image
Красиво, нали?
И на мен ми харесва.



А ако към тази красота и положителен резултат прибавим и други аспекти:
Работните места, които ще се отворят;
Заплатите, които ще се платят;
Парите, които ще се завъртят в икономиката;
И ако европейските ни партньори ни помогнат и финансират част ...
"Ще стане такъв живот, че само си викам ДАНО"

Радвам се, че Президентът започна да говори за това. Щом най-големият човек в държавата започва да говори за това, значи може и скоро хубавите неща да започнат да се случват и при нас.
Може да прозвучи твърде политически, но аз се радвам, че сме избрали мъдър държавен глава.


Тагове:   саниране,   панелки,   панели,


Гласувай:
2



1. alchemist - Санира, който има пари.
16.03.2013 19:08
А, който няма или работи на минимална заплата?
цитирай
2. apostapostoloff - България отдавна се оправи, но
17.03.2013 03:50
има неудачници, които НИКОГА няма да се оправят.
цитирай
3. podvodni - Само не мога да разбера, как сани...
17.03.2013 12:16
Само не мога да разбера, как санирането (термоизолирането) на панерките ще доведе до понижено използване на ток, при положение, че основната част от блоковете се отопляват от ТЦ !?
Все едно, да си купиш цветя и разхода на гориво на автомобила да се снижи.
цитирай
4. drugi - Трудностите
17.03.2013 21:32
Трудностите, казва Хенри Форд, били тези ужасяващи неща, които виждаш, когато отделиш поглед от целта.
А анализаторите, които са излели мъдрост под публикацията, са специалисти по "няма да стане, много е трудно". Като сте толкова мъдри, защо не идете да питате домоуправителя на входа от снимката дали там живеят, бедни, безработни и с минимална работна заплата?
Щом са го направили, значи има начин. Не знам дали става с еврофондове или по друг начин, но очевидно е възможно.

А за подводния критик. Уважаеми, не знам колко имаш по физика в дипломата, ама ако е повече от три, трябва да почерпиш. В моето училище за такъв анализ щяха да те оставят два пъти на поправителен, за да проумееш и запомниш каква глупост си произвел.
То по твоята логика, дай да се топлим в палатки и да очакваме същия резултат от същото количество изразходена енергия ...
И за да не съм съвсем лош и нетолерантен към незнанието, ще обясня.
Ако тръгнеш да топлиш една палатка, печката цял ден ще гори, ще похарчиш една торба пари и пак ще е студено. Ако обаче сложиш стиропор, пак ще похабиш ток, ама ще бъде по-топло.
По същия начин с панелките. Сега като загасиш печката след 8 часа вече е студ, като навън. А ако направиш качествена изолация, температурата пада много по-бавно => хабиш много п-малко ток (пари) да поддържаш топло зимата. И до този логически извод ме е довела не само 4-ката ми по физика, ами и житейският ми опит, вкл. и от тази зима.
Северната стая на апартамента, в който живея има изолация и е много по-топла и много по-бавно изстива от западната, която няма изолация.
Сигурен съм, че разкрих очевидната истина достатъчно разбираемо за всеки добронамерен член на обществото. А за тези, дето искат да се оплакват и да критикуват, тях нищо не е в състояние да ги убеди, че слънцето изгрява от изток ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2084241
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол