Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2014 14:11 - Жалба до КЗД срещу Български хелзинкски комитет
Автор: drugi Категория: Хоби   
Прочетен: 937 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.05.2014 14:12


От самото начало, като се "докоснах" до мъдростта на Хелзинкския комитет, имах някакво вътрешно усещание, че тази демоснтартивност и избирателна пропускливост, която демонстрират в поведението и вниманието си не се дължи на любов към човешките права. Усещането ми се превърна в убеденост, след като бяха запитани какво е отношението им към продажбата на хора, масово разпространена в ромския етнос.
Като прагматичен човек вярвам, че популистките опити за отвръщане на БХК, които направи ВМРО чрез сигнала си до НАП са предварително обречени на неуспех. Нещо повече те вместо да "вадят очи", "изписват вежди", тъй като неоснователно поставят Хелзинкския комитет в позицията на мъченик и му правят безплатна реклама.
За да се разреши въпросът с озадачаващото поведение на БХК трябва да се престане с очарователните и популиски скандалджийства на ВМРО. Необходимо е просро да се спази законът, като се приложи мъдростта на нашия народ, който е казал "С неговите камъни - по неговата глава". 
НАПРИМЕР
 ПО СЛЕДНИЯ НАЧИН:

До Председателя на комисията за защита от дискриминация
ЖАЛБА от: Сдружение "Възраждане", със седалище в един български град, представлявано от председателя си 
Относно: дискриминация по признак: етническа принадлежност; пол (чл. 4 ал. 3 във връзка с чл. 4 ал. 1 от КЗД)
Срещу: "Български Хелзинкски Комитет" (БХК), с адрес: ул. "Върбица" №7, град София, 1504

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,
От създаването си през 1992 година до настоящия момент БХК участва в публичния живот в Република България, твърдейки, че тяхната цел е само и единствено защита на правата на социално уязвимите категории в обществото.
В подкрепа на горното БХК не приема обвиненията, че реалната й цел е да защитава тези категории хора, които пречат на обществото да функционира нормално.
Поради горните причини в началото на месец март 2014 обърнахме внимание на Българския хелзинкски комитет върху факта, че в нашето общество един конкретен етнос постоянно практикува абсолютно недопустимата практика на продажба на момичета, включително непълнолетни, за булки. Нещо повече, част от тях са физиологически незрели и организмът им не е готов за стресът, който представляват интензивните сексуални контакти, след "бракосъчетанието".
За улеснение на организацията приложихме извадки от медиите, касаещи тази отвратителна практика, и насочихме вниманието им към нормата на чл. 178 НК. Помолихме ги да ни пояснят и каква би била позицията ако в рамките на други етноси (български, арменски, еврейски, руски) се провеждаше подобна недопустима политика към жените, включително непълнолетни (т.е. деца).
Тъй като БХК не отговори на писмото, изпратено им по електронната поща, изпратихме такова и чрез "Български пощи". А част от медиите отразиха нашето питане/позиция. Направи ни впечатление, че тези медийни публикации са отразени на "стената" на Хелзинския комитет във "Фейсбук". 
От гореизложеното се вижда, че няма начин за БХК да не е станало известно не само нашето писмо, но и фактът, че български гражданки (включително деца) са обект абсолютно недопустима за 21 век търговия с хора.
Независимо от това БХК не само, че не отговори на нашето писмо (което не е толкова важно), но и не направи абсолютно никакво изявление, в което да се демонстрира решимост за прекъсване на тази незаконна "традиция" или поне неодобрение към нея.
Ако друга организация бе останала пасивнна след такова писмо, нямаше да е толкова озадачаващо. Но при положение, че БХК настойчиво се самоидентифицира като защитник на социално уязвими групи (каквито, безспорно, са жените, особено непълнолетните), то очевидно сме изправени пред поведение, което би могло да попадне в хипотезата на дискриминация.
Считаме, че абстрахирайки се от личните драми на момичетата, които биват продавани едва ли не като животни, БХК помага за това представителите на този етнос да стоят капсулирани и да не могат да се интегрират в обществото - т.е. биват подложени на пасивн дискриминация. По-конкретно, чрез политиката си (активна и пасивна към този етнос) Хелзинсккия комитет:
1. Създава усещане на безнаказаност у тези, които имат правно недопустимо поведение.
2. Мотивира закононарушителите от този етнос да манифестират себе си като жертви, като по този начин от една страна спомагат за избягване на заслужени санкции, а от друга създават негативно отношение на другите етноси, карайки ги да се чувстват обидени заради натрапчиво популяризирани привилегии.
3. Създават усещане за беззащитност и недоверие в институциите у момичетата, които биват продавани на въпросните пазари за булки.

Предвид на гореизложеното Ви молим на основание чл. 50 от Закона за защита срещу дискриминация да образувате производство и да установите дали налице дискриминация по признак етническа принадлежност и пол, както и да наложите предвидените в закона санкции.

Прилагаме и молим да приемете:
1. Извадка от публикация в медиите, в която се отразява практиката на "продажба на булки".
2. Разпечатка от електронно писмо (e-mail), изпратено по електронната поща на Българския Хелзинкски Комитет.
3. Копие от писмо, изпратено на Българския Хелзинкски Комитет чрез "Български пощи".
4. Извадка от медийна публикация, касаеща нашето писмо


С уважение: __________________________
 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2092630
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол