Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2018 23:35 - Фалшивите новини и фалшът, който те отглеждат в съзнанието ни
Автор: drugi Категория: Хоби   
Прочетен: 1766 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 28.03.2018 23:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вчера сериозно количество хора бяха споделили публикация, която твърдеше, че Президентът е издал заповед за събаряне на джамията в София. Не знам колко прочитания събра тази фантасмагория, но ми направи впечатления, че не бяха малко хората, които се бяха възпламенили от радост.

Тази гротеска показва, че прилична част от нашето общество има да положи сериозни усилия в пътя си към съвършенството.

Започвам оттам, че "новината" е не просто фалшива, а крещящо неоново фалшива. Президентът няма правомощия да издава актове, които да позволяват премахване на сгради, независимо от това какви са. Дори и без да сме се зачели в Конституцията, елементарната проява на логическа мисъл и на самоуважение би трябвало да ни накара да сложим "хикса" на "новината". Със съжаление установих, че дори хора със сериозни професии предпочитат да вярват на симпатиите си, отколкото на здравия разум, откъдето стигаме и до втория момент.

Дори и при най-добро желание не виждам нито една позитивна причина да се "лайква" подобна "новина".

От чисто човешка гледна точка, в София има мюсюлмани, които е нормално да могат да се помолят така, както са възпитавани и както чувстват, че е правилно. И аз, християнинът, съм готов да се боря за правото на всеки човек да отправи молитва към Бог по неговия собствен начин, дори и да не го смятам за правилен.

Отделно от това, колкото и да не им се иска на авторите и на почитателите на тази измислица, българският народ е най-толерантният в света - тук различните са не просто неделима, но и уважвана част от обществото, ако са част от общата кауза - просперитетът на България. София е един от малкото градове в света, в които съвсем близко един до друг са няколко религиозни храма: църквата "Света Неделя", джамията, синагогата и католическата църква. Столетия наред нашият народ е доказвал, че религията не може да ни раздели, когато имаме обща цел. Хиляди наши сънародници от всички религии са се борили за обединението и развитието на България със своите усилия, кръв, интелект, интелект. И всяка капка кръв, всяко усилие е еднакво ценно, независимо на кого принадлежи.

В продължение на горното, за всички, които имат елементарни познания и способност за автономно мислене е ясно, че българските мюсюлмани (независимо дали имат майчин български или турски език) са неделима, градивна и ценна част от нашия народ.

В чисто религиозно отношение, българските мюсюлмани биха могли да са пример за целия ислямски свят: скромни, незлобливи, трудолюбиви и добронамерени хора. За огромната част от изповядващите ислям в България са чужди омразата и насилието, а не малка част от тях и преди, и сега са били и са будители.

И това е така именно защото в огромната част от джамиите в България не се проповядва кървав джихад. Ако българският народ е запазил мъдростта на предците си, той няма да мрази тези свои братя, които изповядват исляма, а ще се радва, че те са миролюбивни и градивни.

Хайде сега и да поразсъдим малко какво би се случило, ако (чисто хипотетично) мечтата на нискоинтелигентната част на нашето общество за събаряне на джамията се беше сбъднала...

В София така или иначе има мюсюлмани. Сега те ходят в храм, в който не се проповядва омраза, кръв и разрушение. Ако, обаче започнем да ги заливаме с омраза, ако искаме да съборим храма, в който те търсят Бог?!? Мислите ли, че те ще изчезнат? Или че ще се трансформират в нещо различно? Мислите ли, че ще останат недокоснати от негативизма? Мислите ли, че като изгоните ходжата, който не проповядва омраза, ще дойде любов? А дали няма да спечелите реваншизъм и омраза? Дали няма да се появят хора, които да искат да отговорят с гняв и насилие?!?

Сега в софийската джамия не се проповядва лошо. А ако тази джамия бъде съборена? Ако ходжата, който не учи хората на лошо бъде прогонен? Имате ли някаква гаранция къде ще се събират мюсюлманите? Кой и какво ще им проповядва? А смятате ли, че те ще отвърнат на омразата с търпение?

Въпросите са реторични – за да покажа бездънната глупост на тези, които са списали въпросната измислица и на безкрайната наивност (а в някои случаи – откровена глупост) на тези, дето са се зарадвали на тази измислица. За щастие, огромната част от българите християни сме толерантни и добродушни хора. За щастие, огромната част от нашите сънародници – мюсюлмани са същите. И именно това е едно от проявленията на величието на нашия народ.

Ще завърша с блудкаво вкус в устата заради тези, които повярваха и се надъхаха, но и с гордост заради всички останали. Ще завърша с един цитат от вестник истина, които описва величието на българския народ:
image

 




Гласувай:
2



1. getmans1 - Нали видиш, че тук в блог. бг е рай за ...
28.03.2018 23:42
Нали видиш, че тук в блог.бг е рай за фалшивите новини, изтриват се такива като мен и други, за няма нищо!
Тъпотия от всякъде!
цитирай
2. анонимен - Много
28.03.2018 23:53
добър пост, с удоволствие му сложих +!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2091314
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол