Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2012 12:28 - дали Управлението на ГЕРБ е провал ...
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 1469 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 27.12.2012 17:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Така поне твърди настойчиво един мой приятел.
Въпреки огромното ми уважение към него, аз се опитвам да погледна и отстрани. 
Не ме интересува дали правителството на ГЕРБ е провал. Правителството трябва да си движи държавните неща. То не може да нахрани целокупния български народ. Държавната работа не е толкова много, че да приюти всички. А и парите, които идват от данъци не са толкова много, че да могат да плащат големи държавни заплати на всички хора. За справка - Гърция. И на мен не ми минава номера, че гърците живеят по-добре от нас. Да, в момента живеят. И още няколко години ще живеят, но посоката, в която са се отправили заради 30 години държавна хранилка не води към по-висок стандарт.  За да харчиш много (от гледна точка не само на правителство), трябва или да изкарваш много, или да вземаш много заеми. И когато не можеш и/или не искаш заеми, си принуден да се разпростираш според чергата/доходите си.
Хората не са съгласни с политиката на правителството. Това е тяхно право. Но ако си интелигентен и разумен човек, преди да започнеш да критикуваш, че няма пари, трябва да си отговориш на въпроса откъде да дойдат парите. И кой държавен сектор да ощетим за сметка на друг. И вече започваме да навлизаме в дълбоки води, като това, че някои сектори, като здравеопазването (а и БАН) са нереформирани. Парите се наливат с кофи и всичко изтича през продънената каца. И после когато финансовият министър, който трябва да се чуди откъде да вземе пари за всичко, им каже истината в очите, се правят на ощипани госпожици и реват, че били обидени. Примери мога да давам до утре. При това реални примери, от моята практика, а не измислени. 
Както казах, правителството не може да дава на всички огромни заплати, защото в условията на пазарна икономика по-голямата част от благата се произвеждат от частния сектор.
Това, което правителството трябва да направи, е да създаде условия за това да идват повече пари, да се откриват повече мощности, да се разкриват повече работни места. За да се случи всичко това, трябват две неща: инфраструктура (все пак, каквото си произвел, трябва да може да се изнесе лесно и евтино от завода) и функциониращи администрация и съдебна система.
Аз лично съм доволен от темповете с които се развива инфраструктурата. В четвъртък един англичанин, който е инвеститор в България и "дава хляб" на повече от 50 човека каза "в цялата Ви държава кипи строителство, смятам, че това е много добре за всички".  Спомням си какъв подем имаше по време на предишното правителство. По ред причини, включително, че кризата не беше започнала, а и чуждестранните инвестиции в имоти в България имаше страшно много пари. И същевременно се плащаха страшно малко данъци. Ако тогава всички хора си плащаха всички данъци и на администрацията и "бизнеса" не им се бяха усладили толкова много европейските пари (че да ни ги спрат най-позорно), сега щеше да има магистрали, пътища, жп линии и пенсионерите да са с по-високи пенсии. Само че тогава правителството беше "добро" и аристократично.
Но ... кризата не само в България дойде и .... се наложи да затягаме коланите. Не ми се мисли докъде щяхме да стигнем ако не бяхме свили харчовете. Жан-Виденовата зима щеше да е лека в сравнение с това, което щеше да се случи. Затова, за да има някаква относителна стабилност, се наложи приходната администрация (данъчните) да се стегне и да започне да събира това, което се дължи.
Естествено, че това не се хареса на хората, които бяха свикнали да не плащат данъци и осигуровки (т.е., които лъжеха и грабеха включително от теб). И започнаха да реват. Но тъй като си имат медии, този рев започна да се чува от всички и всички взеха да му вярват. И развяха знамето на недоволството. Вместо да прозрат, че тези, които ги грабеха нагло, сега ги използват, за да може да си върнат старите времена на грабежи, хората започнаха да вярват на вълците и да реват, че ги управляват зле. Без да се замислят ако нещата бяха продължили постарому докъде щяхме да сме стигнали...
Аз не смятам, че ГЕРБ са слънце, което осветява душите на всички хора. Смятам, че имат огромен дефицит на професионализъм в много области от управлението. И съм сигурен, че може много по-добре.
Бедата е там, че не виждам нито един "политически играч", който едновременно да може и да иска да оправи нещата. Имам сериозни опасения, че ако вдъхновителите на народното недоволство (БСП) вземат властта, само след няколко месеца всичко, което се прави, ще спре, парите ще се изхарчат, ще се разпродаде каквото има още за разпродаване и ... ще вдигнат рамене и ще кажат ... съжаляваме, че не успяхме.
Всеки има право е да избере за кого да гласува. Аз също. Негласуващите също имат право, макар че не осъзнават, че реализацията на това тяхно пасивно право практически води до гласове на тези, които не обичат.



Гласувай:
2



1. rokset - Вярно е,но.....
24.12.2012 13:29
Доколкото следя нещата ,икономиката отбелязва растеж ,макар и минимален.Къде е кризата тогава? Банкова?- Банките в България са си добре. Лично финансовият министър каза ,че са раздали с пет милиарда повече от тройната коалиция. / от 26 милиарда 2007г. до 31 милиарда 2013г. - по бюджет на държавата / Тогава.......?
цитирай
2. drugi - Моите наблюдения са същите
24.12.2012 17:29
Заглавието е изявление на мой приятел.
Анализът отдолу е моето лично мнение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2093157
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол