Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2013 10:32 - Прекрасната идея за "отзоваването" засега е утопия
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 1589 Коментари: 1 Гласове:
1



Прекрасно осъзнавам, че когато го прочетат слабите духом, мразещите заради самата омрза и нежелаещите да анализират очевидни неща, ще ме заклеймят като адвокат на Злото. 
Но тъй като аз обичам правото и спраевдливостта повече от мнението на гореспоменатите категории членове на Обществото, реших да споделя мнението си. Та:


Чувството за справедливост, което е неизменна част от моето ДНК се бунтува всеки път, като видя някоя доволна мижитурка, която е успяла да се намърда на избираемо място в листите, започне да демонстрира новопоявилото се усещане на себеаристократичност. И аз искам тази самодолна мижитурка да бъде смачкана и пратена там, където й е мястото - на социалното бунище. И поради тази причина винаги съм вярвал, че отзоваването е най-добрия инструмент срещу човешката слабост на народните избраници. НО 
Последните улични процеси показаха, че това няма как да стане на практика. Във всеки един избирателен район има изборатели, които подкрепят различни партийни кандидати и част от електоралните масиви са по-консолидирни и дисциплинирани от други (БСП и ДПС са серизен пример за дисциплина)
И ако приемем, че има един депутат от хипотетичната партия на справедливостта, който е решил докрай да се бори за справедлива кауза и увреди интересите на мафията, представяте ли си какво ще стане? Ще му намерят "кирлива риза", а ако не успеят да му намерят, ще му произведат. Ще успеят да му предизвикат процедура по отзоваване. После дисциплинираните електорални единици, надъхани от "спарведливите" кампании във Фейсбук ще отидат под строй до урните и категорично ще гласуват "за" отзоваването на този депутат. А останалите,  необременени от политическата дисциплина и манипулацията на социалните мрежи, няма да отидат да гласуват в процедурата по отзоваването и ... ще се получи така, че свестния, честен депутат, който работи против мафията и в полза на народа, ще бъде предаден от иначе добрата идея, която започва да се лансира интензивно.
И като по-конкретен пример. Представете си, че има един депутат от Кърджали, който не е номиниран от политическа мафия и иска да се бори срещу нея. Абсолютно съм сигурен, че веднага ще му спретнат процедурата и въпреки че хората имат нужда от този човек, ще успеят да бъдат убедени да го махнат.

Правя този анализ с болка, защото аз лично подкрепям тази концепция.



Гласувай:
1



1. dedenze - Отзоваването е възможно основно при мажоритарни избори
24.02.2013 10:56
и то на териториален принцип. Тогава влиза следващия получил най- много гласове. Трябва да има ясни законови условия за отзоваване. При сегашната Конституция е невъзможно, защото ще стане описаното по горе !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2092780
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол