Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2013 13:26 - Трябва ли да се касират изборите?
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2013 14:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сложен въпрос, най-вече заради политическите страсти, които витаят в съзнанието на загубилите, които спечелиха и на спечелилите, които загубиха... 
Моето лично мнение (като демократ, юрист и човек, който уважава дълбоко института на изборите и винаги гласува) е следното:
Не е необходимо да се касират избори, които са протекли изцяло в съответствие със закона (добър или лош, законът си е закон). 
Ако обаче законът е нарушен, при това грубо и безцеремонно, се получава така, че изборите са опорочени, защото хората не са били в състояние да претеглят политически програми и да преценят реално за кого да гласуват.
Какво се случи преди и на последните избори:
Започвам анализа си с компроматите. Всички партии се обединиха в компроматите срещу една партия, като апотеозът на всичко бяха:
- разстроеният Станишев, който обяви, че е получил анонимен (?!?) сигнал, че се подслушва (друг е въпросът, че когато му се наложи да води разговор с Цветанов очи в очи, мълча като гъба, а после във всички предавания заявяваше, че ще се обиди и ще си тръгне ако ей сега отнякъде се появи Цветнов). 
- подслушаният разговор на Бойко Борисов (за нас мислещите остана чуденето след като Бойко Борисов/Цветан Цветанов подслушва, защо се появяват само подслушани разговори на Бойко Борисов и кой точно е подслушвал)
Компроматите, за съжаление, са част от политическата игра. Част, която не се забранява от закона, и именно затова широко се използва от всички, които нямат реални аргументи, с които да спечелят симпатията на избирателя. Компромати като описаните по-горе (според мен) не са основание за касиране на изборите. Това, което трябва да се направи тук, е правоохранителните органи да открият кой точно подслушва и разпространява записи и правораздавателните органи да му правораздадат според заслуженото.
Поведението на ТВ7
1. Замерянето с яйца на депутати в телевизионно предаване. Това не е основание за нещо сериозно, да не говорим за касиране на изборите.
Основание е да се замислим защо словоохотливия журналист, който винаги има новина в неговото студио, и който обича справедливостта, не прояви достойнство да каже, че подбно поведение е недопустимо и той категорично го осъжда и че той като журналист се извинява за това, което се е случило в неговата телевизия. И тъй като Бареков не направи нищо подобно, случката е основание да си помслим (за себе си) дали някой от телевизията не е мотивирал яйцехвърлячите да се целят точно в представителя на ГЕРБ, а не на другите
2. В зората (даже тъмнината) на деня за размисъл ТВ7 (по думите на мои риятели, аз лично не съм гледал) са излъчили две политически предавания: на БСП и на Атака (в кръга на шегата, да се чудиш как са забравили ДПС).
Агитацията в деня за размисъл е забранена. И тази забрана би трябвало да важи за всички, иначе ще изпаднем в хипотезата (или реалността) когато заради нарушаване на това правило една политическа партия е получава по-добри изходни позиции, т.е. че е по-равна и с повече права от друга. 
Тук лично аз съм раздвоен:
От една страна ясно съзнавам, че едва ли целият народ е станал в един часа на 11 май и се е заблял в телевизора да гледа политически предавания. Т.е. едва ли има някакви реални последици.
От друга страна правилото си е правило и то трябва да се спазва от всички. И за тези, които са извън правилото (т.е. над него) трябва да има някакви санкции. А за тези, които са опоненти на "богозибраните", за които правилата не важат, трябва да има някакво възмездие, ако не за нещо друго, то само от уважение към закона и неговата задължителност. В този ред на мисли, за "формално нарушение на правилника" (както се казва във футбола) изборите биха могли да се касират на това основание. Но и да не се касират, не е болка за умиране и няма да бъде в драстично противоречие със справедливостта (както казах, тези, които са гледали, едва ли са кой знае колко много, а политиците-участници в предаването едва ли са казали нещо кой знае колко убедително, че да убедят народа и да наклонят непоправимо везните. 
3. "Новината" на Бареков за фалшифициране на вота.
Е, това вече си беше смайващо и брутално неуважение към закона и правото на избор. Оставям настрана, че
поради чисто физични причини/закони с тези бюлетини не би могло да се направи нищо. Става въпрос за нещо съвсем различно. А то е:
В деня за размисъл една национална медия със сериозен зрителски дял си позволи да наруши ненакърненото досега правило на "деня за размисъл". И да води откровена политическа агитация против една определена партия. При това го направи продължително и в най-гледаното време. Оправдания, от рода на "ама аз не съм агитирал" звучат смешно и са откровена подигравка с логиката на всеки, който ги е чул. Аз лично с ушите си чух как Бареков каза "АЗ свалих ГЕРБ от власт". Тази случка (това предаване) представлява изключително сериозно нарушение на правилата. При това, осъществено безпардонно.  
Правилата са затова, за да се спазват. И ако някой не ги спази, трябва да се задействат защитните и санкционни механизми. Това трябва да става във всеки случай на закононарушение, а да не говорим за случаите, когато е толкова драстично. 
Със закононарушението си господин Бареков освен че се подигра с правилата (ясно демонстрирайки, че смята, че не важат за него), той наруши правото на свободен и информиран (без манипулация) избор на електората.
Категорично заявявам, че в резултата на барековщината огромен брой хора не отидоха да гласуват. Аз лично говорих с много негласували, които ми казаха, че до последно са възнамерявали да отидат до урните (повечето да гласуват за партия, която не е на Бареков), но след като са гледали предаването са се отказали да глассуват, защото решили, че няма смисъл. След като обсъдихме ситуацията, всички тези хора (без един) ми заявиха, че дълбоко съжаляват, че са се подвели и че не са отишли да гласуват. Имах възможност да говоря с част от тези хора след избора на новото правителство. Позицията им беше още по-категорична - завиха, че този формат на управление е нещо, което не искат. Казаха, че се чувстват предадени, но от собствената си глупост и наивност.
Какъв е изводът?
Последното нарушение на изборните правила повлия съществено върху резултатите от изборите и остави много избиратели "предадени". Именно затова смятам, че заради барековщината Конституционния съд трябва да касира изборите.

Когато влизах в университета, на един от учебниците ни пишеше "Ius est ars aequi et boni" (правото е изкуство за справедливото и доброто). Моите преподаватели (някои от които вмомента са конституционни съдии) се стараеха да ни обяснят, че правото съществува, за да защитава справедлиовстта, съвестните и честните. И че юристът не може да си позволи да търси "вратички", които да оправдаят несправедливостта и беззаконието. Аз повярвах и продължавам да вярвам в този принцип.
Надявам се, че конституционните съдии също вярват и ще постановят решението си по съвест и по закон, а не под натиск и политическа конюнктура.
И ... много се надявам, че Конституционният съд няма да прояви липса на доблест и да постанови решение, при което 6 човека са "за" касиране на изборите, "пет" са против, а 12-ият го нямало...
Уважаеми, конституционни съдии, скъпи колеги и мои учители,
моля Ви не се поддавайте на медийни истерии, а отсъдете така, както трябва и както е очевидно че трябва. 

Искам да внеса уточнение, че това щеше да бъде позицията ми ако същото нещо се беше случило във вреда на БСП, СДС, ДПС, Атака, РЗС или който и да е друг. 
Правилата са си правила и важат за всички!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2092924
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол