Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2014 13:01 - Банките - удар върху свободата на словото?
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 16.07.2014 13:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 НЕ! НЕ Е УДАР ВЪРХУ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО! От няколко дни някой развива психозата, че, видите ли, ако започнат да се налагат наказания за тези, които лъжат, че банките са пред фалит, щяла да се накърни свободата на словото и не знам си какво още.
Не знам кой и защо създава и нагнетява въпросната психоза, но тя е абсолютно неоснователна и не представлява заплаха за свободата на словото.
Защо?
Да погледнем текста, гласуван на първо четене.

„Чл. 252а. (1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева.”

Всеки юрист (студент, който си е взел изпита по наказателно право или завършил) може да ви потвърди, че престъпления са само тези деяния, които са извършени умишлено (житейски казано, нарочно).
Едно деяние по непредпазливост може да бъде престъпление само ако изрично е казано, че (по изключение) ще се наказват непредпазливите деяния.
Ето Ви и потвърждението:
Наказателен кодекс
чл. 11 ал. 4: Непредпазливите деяния са наказуеми само в предвидените от закона случаи.

А ето Ви и един пример за изключение в Наказателния кодекс:
Чл. 122. (1) Който причини другиму смърт по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Т.е. онзи член за банките влиза в сила само ако някой ЗНАЕ, че информацията, която разпространява е невярна и въпреки това (нарочно) я разпространява.
Ако разпространява информация, но не знае, че е невярна, човекът няма как да пострада от ударите на закона. 

Иначе казано ударите на закона са само срещу злонамерените, а не срещу свобода на словото и т.н. 
И ако свещеният гняв и нуждата да буйствате срещу политиците все още не е огаснала и не искате да се съгласите с мен за нуждата от такъв текст, ще си позволя да ви припомня какво стана съвсем наскоро.
Някаква групичка хора с очевидно злонамерена цел изплашиха целия народ, пратиха хорицата да се редят като животни по опашки и създадоха хаос, който можеше да ни докара до ужасни последици. Цяло чудо е, че някой е умря от стрес, докато чака на опашка.
Е, смятате ли, че е нормално разни тарикатчета, които са взели пари, неизвестно от кого, да разиграват вас и вашите близки? Не смятате ли, че въпросните тарикатчета заслужават възмездие за стреса, който ви причиниха нарочно
     



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2091821
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол