Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2014 18:43 - Истината за историята и манипулацията
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 1667 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Негледаната от мен телевизия БТВ днес е излъчила интересен дебат на тема как се преподава история на децата.  Поради бойкота, който съм сложил на тази телевизия вкъщи, не съм гледал дебата, но който иска, може да го види ТУК (поради неизвестна за мен причина, ми се зарежда само до 09:18 минута). 
Какво видяхме в студиото (започвайки от дамите)?
Видяхме три лелки, които неуспешно се опитваха да ни обяснят защо са написали учебниците по различен начин от този, по който сме го учили всички ние.
Видях един доказан професионалист по история в лицето на Костадин Костадинов, който задаваше резонни въпроси, които интересуваха всички, имащи мнение по темата. 
Видях и някакъв образ на име Емил Джасим, когото чувам за пръв път в живота си (като запитах гугъл, се оказа, че не е толкова неизвестен и личността му интезивно се излъчва в медиите с положителен знак. Т.е. има си ангажирана PR кампания, която не е ясно с какви пари се плаща).
Въпросният Емил Джасим не извади (до там, докъдето гледах) нито един сериозен аргумент срещу Костадинов. Напротив цялата му словестна изява беше свързана с ннастойчивост на коя сричко от фамилията му е ударението (със забележката колко важно било това за спора); че Костадин Костадинов не бил историк, защото е завършил балканистика (което е безумна теза и показва, че кръгозорът на г-н Джасим, включително в неговата област е точно обратното на широк).
От Костадин Костадинов имам лични впечатления и като човек, който има интерес от историята, мога да кажа, че аз лично не познавам ннякой, който да е по-запознат с българската история от него.
От Емил Джасим вече също имам впечатления (макар и не толкова детайлни, колкото от Костадин) и те ми посочват, че този човек има някакъв сериозен дефицит в тази наука и поради това може да спори само с дребнаво заяждане.

А инак, да споделя нещо и по темата.
Мисля, че няма съмнение по въпроса, че колкото по-истинска история учат хората, толкова по-добре за цялото общество. По отношение на българската история смело мога да заявя (като човек, който в момента чете трудовете на откровен бългрофоб и които като фактология са същите, като учебниците, по които съм учил), че България, вероятно е единствената държава на Балканите, която казва истината в учебниците си по история.
Именно истината, с която сме закърмени от люлката, ни прави по-добри като хора и е една от причините българите да сме най-толерантни от всичките си съседи (а и от по-далчеяните държави). В тази връзка смятам, че всякакви опити да се внасят модерности в начините за преподаване няма да увеличат кофициента на толерантност у народа. По-скоро изопачаването на истината и бягането от нея биха могли да акушират раждането на урод (т.е. да настроят народа отрицателно).
Моите уважения към Костадин Костадинов и отврашение към подхода на Емил Джасим.
А на лелките, дето вземат заплата от данъците, които и аз плащам, за да пишат учебници, ще припомня простата максима, че няма нищо по-добро от истината. И че този, който забравя историята си, е осъден да повтаря.
Скъпи лелки, казвайте истината на нашите деца; не ги осъждайте да изживеят нашите и на предците ни грешки!



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2092264
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол