Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2014 14:19 - Преференциално гласуване - тест за елементарна коректност
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 678 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.09.2014 14:19


Листите са пълни с преференциални тарикати Възможността да се гласува преференциално е безспорно достижение в мисълта на българските законоправци. Предимството е очевидно: всеки, който не харесва водача на една листа, но има симпарии към другиго, може да упражни правото си на глас, без да се чувства блудкаво.
Преференцията има и друго предимство, което е видимо само за хората, които могат и искат да мислят. А именно по начина, по който отделните кандидати наблягат на преференциалната си личност, е показателна колко са коректни.
Представям на Вашето внимание една визуализация
(като внасям уточнение, че не познавам човека. Може и да е много свестен и да се е объркал и да не е осъзнал какво точно прави)

image
  Какво означава това, че някой инвестира усилия в собствената си преференциална кандидатура?
Означава това, че този човек проявява:
1. Некоректност към партията, която го е поставила в листата си. 
 2. Нелоялност към въпросната партия.

Правилно, коректно и етично използване на кандидатурата е да започнеш да работиш усърдно в кампанията на твоята партия. И хората да те изберат именно защото им е харесало твоето поведение, твоята философия и твоята личност.
В това отношение за пример за коректност мога да дам Андрей Ковачев. По време на кампанията за евроизборите присъствах на следната сцена в Пловдив:
Представител на органзация на арменците показа на Ковачев вестник, в който имаше реклама да се гласува преференциално за него. Андрей Ковачев искрено се възмути и каза, че не може да приеме такова нещо, защото по този начин излиза, че той работи в собствен интерес и против другите кандидати на партията си. Главният редактор на вестника поясни, че го е направил по този начин, защото има арменци, които не симпатизират на ГЕРБ, но всички арменци харесват Андрей Ковачев и ще гласуват преференциално за него.
Описаната случка, която стана пред очите ми, показва две неща:
1. Кое поведение от кандидат е достойно.
2. Какъв е смисълът от съществуването на преференцията.

А тези, които се стараят да употребят преференцията в своя полза ...

Хайде да Ви питам така:
Вие ще имате ли доверие на кандидат, който в името на собствения си успех, е готов да подмолничи срещу останалите канидати на партията/коалцията си?
На какво смятате, че ще е способен депутат в меката на изкушенията (Парламента), който по време на предизборната кампания е хвърлял усилия в името на своя успех, а не на партията, която му е гласувала довереие.
За Вас не знам, ама аз лично мисля да давам преференция на хора, които не натрапват в очите си собствената си преферециалност. 

   



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2092672
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол