Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2014 10:32 - Политическа платформа на здравия разум (без задни мисли). Част 1 Здравеопазване
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 581 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.09.2014 11:13


В предизборно време всички се напъват да твърдят разни обещания, които знаят, че няма как да изпълнят и да прегръщат разни конструктивни идеи, с които няма да им се занимава след изборите.
Направих си труда да се запозная с проргамите на играчите в предизборния спектакъл, за да видя КОЙ заслужава електорална подкрепа. По-късно ще кажа какви са ми наблюденията, а сега ще споделя моите анализи за проблемите в обществото по сектори, техния генезис и възможните разрешения.
 
ЗАПОЧВАМ СЪС ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

проблемът тук не е в липсата на пари, а в бенаказаната им кражба - липса на контрол 


В българското здравеопазване работят изключително добри специалисти. Казвам го не само защото съм брат на такъв, а защото имам преки и непосредствени наблюдения като човек, който работи с тази система и като потребител на медицински услуги. В чисто кадрово отношение въпреки огромния теч на специалисти, можем спокойно да се гордеем защото сме няколко чифта гърди пред останалия цивилизован свят. 
Проблемът на здравната ни система е в парите. Но не в тяхната липса, а в тяхната кражба (източване). Ако кражбите в сектора (източването на касата) намалее наполовина и спестените средства отидат за здраве, гарантирано нашите болници ще бъдат най-добрите в света и от целия свят ще идват да се лекуват тук.
Давам няколко емблематични симптома на болестите в здравната система:
Всякакви благородни бизнесмени/дами в стремежа си да обръснат някой незаслужен лев от касата, създават всякакви неверни документи и мъжката точат прибират едни незаслужени пари. Пример от моето семейство: когато жена ми беше бременна и имаше едни проблеми, отиде на лекар (която имаше договор с частна болница) онази я прегледа, назначи и лечение (изключително адекватно) и я прати вкъщи с указание да не се подава много навън. Оказа се, че в медицинските документи пишеше, че жена ми е останала да лежи в болницата (въпреки че не беше). Т.е. от частната болница изсмукаха едни пари, дето не ги заслужаваха. И тези пари вместо да отидат за здраве (за каквото са предназначени), отидоха за кефа на собственика.

Масово източване през спешната помощ
Има разни потребители на социални помощи, които хич не са социално слаби, но смятат, че остатъка от обществото им е длъжен да ги издържа. Т.е. образно казано те са робовладелци, защото ползват наготово и безпричинно парите на робите (на работещите данъкоплатци). Въпросните робовладелци вместо да си плащат здравните осигуровки, го играят бедни и ходят в спешната помощ, защото там няма как да ги върнат. И какво се получава? Парите отиват за лечение на крадливи негодници, а не за подобряване на качеството на спешната помощ.

Двата горни примера се разрешават лесно:
Частната болница, която източва касата, може да бъде глобена жестоко, да ѝ бъде прекратен договора със здравната каса, да бъде принудена да върне всички средства, които е взела в рамките на 6 месерца назад, а управителят на болницата да носи отговорност а съставяне на документи с невярно съдържания. По този начин, първо, парите, които ще се върнат в здравната система, ще могат да се използват за здраве. И, второ, другите шефове на частни болници ще имат стимул да се занимават със здраве, а не с източване.

Крадливите потребители на социални помощи могат да бъдат приканвани да подписват съответните документи, с които да се задължават да заплатят тези здравни услуги, които са ползвали, без да имат право. Т.е. ако не са си платили здравните осигуровки, а са получили медицинско обслужване, да бъдат принудени да си го платят. И ако не го платят - съд и съдия-изпълнител.

Или накратко: 
1. Проблемите в здравето не са в липсата на пари, а в тяхната кражба.
2. Проблемите на здравето ще се решат не с повече пари, а с повече уважение към правилата и с повече шамари за тези, които не ги спазват (и крадат пари). 

 
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2083859
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол