Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2015 14:06 - Гърция, ЕС и заблудите
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 1703 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.06.2015 14:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Месеците на медийна емоция около Гърция родиха стотици анализи:
  • дали Гърция ще фалира, или няма да фалира;

  • защо ще „победи“ или ще „загуби“ битката с кредиторите;

  • ще опростят ли дълговете на Атина и какво ще последва от това;

  • ще напусне ли Гърция еврозоната;

  • ще излезе ли от ЕС;

  • Какво ще стане с ЕС и с еврозоната?


Четейки медийните разсъждения, оставам с впечатление, че голяма част от специалистите са хора със страхотен изказ и почти нулеви познания по въпросите, свързани с ЕС, международно право, икономика и т.н.

Дали Гърция е фалирала е почти излишен за обсъждане въпрос.
Ако една приходите на една структура (фирма, държава и т.н.) не са в състояние да покрива разходите и ако това продължава десетилетия наред, а „оцеляването“ е свързано с харчене на чужди пари? Въпросът дали тази структура е фалирала, или е реторичен. А неплащането на задължение на падеж, както се очаква да се случи, е само манифестиране на една отдавна известна ситуация.

Дали ще „спечели“ или ще „загуби“ „битката“ с кредиторите си?

Това е интересен въпрос. Интересен е, защото аз лично не мога да си обясня какво значи да си в битка с този, който ти дава пари да поддържаш неоправдано висок стандарт на живот.

Както и да е. „Битката“ може да има само един изход и той не е в полза на Гърция. Дори и този път ЕС да направи пореден компромис, катастрофата така или иначе няма да се размине. И колкото по-късно дойде, толкова по-жестока ще е болката. Защо ще дойде катастрофа ли? Ами защото германци, французи, италианци и т.н. все повече се чудят с какво гърците са повече от тях, та да се налага да им плащат сиртакито и узото. А политиците не могат безкрайно дълго да тестват търпението на данъкоплатците си.

Личното ми мнение е, че този път компромис няма да има. И причината затова е проста. Гърция не е единствената страна с проблеми в ЕС. Макар че се позакрепиха, клатят се и Португалия и Ирландия, а имаше притеснения и за големи икономики като тези на Испания и на Италия. И ако ЕС позволи на Алексис Ципрас и Янис Варуфакис да мишкуват (вземам думата назаем от моя добър приятел и анлизатор Атанас Добрински), Португалия, Ирландия и ... кой знае кой още ще поискат и те. И така спиралата ще се завърти навътре по начин, който ще е пагубен за целия ЕС. Иначе казано той няма да загине от спазване на правилата, но може да се провали от компромиси.

Ще опростят ли дълговете на Гърция и какво ще последва от това?

Смятам, че такава хипотеза не е твърде вероятна. По принцип никой не дава заем ако знае, че няма да си получи парите. Освен това един „копромис“ към дълговете на Гърция ще постави страшно много въпроси, като най-гласовити в това отношение ще са другите държави, които имат да връщат заеми и които ще поставят резонното искане да бъдат третирани наравно с Гърция. Което пък няма начин да не доведе до стрес на пазара на международното кредитиране.

Освен това, дори и евентуално да се „подстриже“ гръцкия дълг, ситуацията там няма да се промени коренно. Причината е, че парите, които гръцката държава изкарва, не са достатъчно, за да ѝ покрият харчовете. Т.е. ще им се наложи да търсят външно финансиране. Въпросът е кой ще има смелостта да им даде парите си, като знае, че Атина се отнася негативно към връщането на заеми?!?

Ще напусне ли Гърция еврозоната?

Със сигурност няма да я изгонят от „елитния клуб“ на еврото, защото няма правен механизъм. Но няма да е изненада ако Атина сама реши да напусне. Каква е причината ли? Ами проста е. Еврото не се печата в Гърция. Емитира го ЕЦБ, а в Гърция се плаща с евро – включително и особено данъци, пенсии, заплати и т.н.. Само че когато приходите на Гърция надвишават в пъти разходите ѝ, т.е. когато данъците не са достатъчни, за да се платят заплатите, се получава една дупка. Досега дупката се пълнеше по линия на европейската солидарност. Т.е. ЕС плащаше на гърците да живеят охолно. Когато обаче този приход го няма ... Атина ще се окаже в невъзможност да плаща чисто физически. Няма да ги има банкнотите, които раздаде на чакащите. И... единственият изход от тази ситуация (т.е. „изход“ от хаоса) ще е да започне да раздава пари, които тя самата започне да печата. Иначе казано, и да иска, и да не иска да е в еврозоната, в един момент това може да се окаже единственият изход. Само че, като напечаташ драхмите и ако нямаш покритие за тях, следващия месец трябва да напечаташ повече, по-следващия месец още и ... влизаш в спиралата на инфлацията. Това е елементарната логика, дето електоратът на СИРИЗА отказва да я приеме, а Алексис Ципрас явно тълкува неправилно настроенията в Брюксел.

Ще излезе ли Гърция от ЕС?
И тук, както и с Еврозоната механизъм за изгонване няма. Т.е. единственият възможен начин е Гърция сама да поиска да напусне. Това обаче не вярвам да се случи, при това поради много причини. Излизането от ЕС ще означава не само подкастряне на такива права, като правото на гърците да пътуват свободно и неограничено. По-лоши са другите последици. Част от процедурата по излизане е сключване на споразумение, с което напускащата държава се задължава да уреди отношенията си с ЕС. И като се замисля колко пари е получила Гърция ... не мога даже и да си представя, че някога ще посмее да си мисли за ефективно излизане от ЕС.

Тук идва въпросът какво може да се случи ако от Атина започнат да проявяват настойчиво неуважение към правилата в съюза? Както казахме, не могат да бъдат изгонени, но има възможност да им бъдат суспендирани (временно или продължително спрени) значителна част от правата).

Какво ще стане с ЕС и с еврозоната?
Ами нищо няма да стане. ЕС просто няма как да се разпадне заради Гърция. На фона на огромните икономики на Германия, Франция, Великобритания, Италия, икономиката на Гърция е „плюнка“. В цифри за 2014 БВП на целия ЕС е 13 920 541 000 000 евро (почти 14 трилиона). А гръцкият е 179 081 000 000 евро (около 180 милиарда). В процентно съотношение гръцкият БВП е под 1,3% от този на целия ЕС.

Е мислите ли, че колапсът на няма и 1,3% от икономиката може да срине останалите 98,7%? Може, ама само на първи април. Та, ЕС със сигурност ще продължи да съществува дори и след евентуален изход на Гърция. Като даже ще има положително действие по отношение на разходната част на бюджета. Защо ли? Ами няма да им се наложи да продължават да наливат в каца без дъно и ще могат да пренасочат потоците към по-ефективни за ЕС направления.

По същия начин няма да се случи нищо и с еврозоната. Евентуалното напускане ще предизвика кратка психоза на световните пазари, но ... доказано е, че те се регулират от емоции, а не от реални процеси. Та, след паниката, ще дойде успокоение, а като започнат да пристигат първите резултати от предходния абзац, еврото ще удари рекорд нагоре. Междувременно периодът, в който еврото ще е подложено на натиск, ще бъде изключително благоприятен за европейския износ. Азбучна икономическа истина е, че колкото е по-нисък курсът на валутата, толкова по-интензивен е износът (а оттам и приходите).

 

Горните разсъждения за мен обезсмислят всички апокалиптични сценарии, които изобилстват в анализите на знайни незнайни специалисти. Далеч съм от мисълта, че анализаторите не знаят какво става. Напротив наясно са. Но истерията има друг генезис – ако Гърция бъде оставена да се оправя сама със себе си, кредиторите никога няма да могат да получат парите си. Именно затова те имат стимул да хвърлят дърва в огъня на медиите и PR агенциите, да плашат „гаргите“, за да може европейския данъкоплатец да им плати парите, които са дали на Гърция.

Истинска заплаха за съществуването на ЕС би могло да бъде напускането на Великобритания, евентуален фалит на голяма икономика като Испания или Италия. А малките ... те просто трябва да спазват правилата. Именно затова няма да се учудя ако Гърция бъде „пожертвана“ за назидание на останалите, които смятат, че могат да харчат повече, отколкото изкарват.

 

Реално погледнато има сериозна заплаха за самата Гърция при евентуално напускане на ЕС. Заплахата е от военен режим. Както е известно, южната ни съседка има голяма и добре въоръжена армия. Ако Гърция се „срути“ в много отношения опасността от хаос във вътрешните ѝ работи ще е съвсем реална и вероятна. В хаоса оцеляват само силните и въоръжените, като ... военните, които са свикнали да имат висок стандарт на живота. А в условията на хаос, ще бъдат в състояние да диктуват своите условия на останалата част от обществото.

Искрено се надявам, че мрачният анализ, който следва от елементарната логика няма да се реализира. Но ... времето ще покаже. И това ще започне от близките няколко дни...




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2093504
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол