Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2015 22:02 - ПРАВОСЛАВИЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКА УПОТРЕБА
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 2585 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 12.07.2015 22:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За да може да се говори за Православие, първо трябва да сме наясно какво представлява Православието.
Аз не съм богослов, но съм израснал в среда, в която е имало доста критичност към Православието. Затова се изкушавам да си мисля, че мога да разсъждавам по въпроса.

Православието като философия, това е Християнството в най-чистия му вид. А Християнството може да се определи с една дума любов – любов към Бог, любов към ближния.

Религията често (да не кажа почти винаги) се опитва да ръководи процесите в обществото, а и да ръководи държавата като цяло.
Това обаче не може да се окаже, че важи в голяма степен за идеологията на Православието. То е базирано на принципа на цезаропапизма. Т.е. тук властва принципа на Иисус Христос – кесариевото-кесарю, божието – Богу. Като в рамките на Православието духовенството може да съветва светските власти, но не и да им се меси във вземането на решения.

България граничи с няколко православни държави. Но анализирайки историята им, смятам, че не е пресилено да се каже, че истинското Православие в неговия смисъл катодоктрина, религия, Християнство, любов към ближния, независимо от това какъв е, е именно в българското православие.
И за да не съм голословен, ще дам най-очевидния пример – еврейската общност. Всички знаем на какви гонения са били подлагани евреите от представителите другите клонове на Християнството, а и на други религии. Към тях е действала някаква враждебност. Само че в България такава враждебност няма!
Нещо повече, именно българските висши духовници – митрополитите Кирил и Стефан са тези, които се застъпват за своите съграждани-евреи, когато последните са в трудност. И това, че са „от друга вяра“, не е било от значение. Важното е, че става за човешки същества, деца на Бог.
В момента, като пиша, настръхвам от разказа на очевидец, който лично ми беше разказан. В двора на училище в Пловдив били строени евреите в подоготовка за депортация. Митрополит (бъдещият патриарх) Кирил лично прескочил оградата. Отишъл при струпаните евреи и им казал, че няма да допусне да им се случи нещо. А ако бъдат отведени към лагерите, той тръгва да страда и умре с тях.
Представяте ли си го? Я се замислете сега другите църкви какви позиции са заели в защита на свои съграждани от друга вяра. При това в момент, в който заемането на такава позиция е било буквално опасно за живота. За българското Православие обаче това не е било от значение. Важно е това, което повеляват Божиите закони и формираните съзнание, морал и ценностна система.

За съжаление, други народи, които претендират да са православни не могат да се похвалят с такава философия...

Знаете ли колко невинни и нещастни българи са избити по заповед на гръцкото „православно“ духовенство?
Примерите са толкова много, че само имената на избитите ще са десетки страници. Аз ще дам само един, който ще визуализира всичко:
Костурският митрополит Германос Каравангелис, грък по националност, не се е занимавал с разпространяването на словото Божие и с добрини, а с откровена политическа дейност. При това го е правил не просто подло, но и с много кръв. Владиката, например, поръчал убийството на българина Лазар Поптрайков и платил за него 50 златни монети. А след това окачил в кабинета си снимка на отрязаната глава... Няма да питам никой дали става въпрос за християнска проява и дали такова нещо би могло да намери своята подкрепа във философията на Християнството... Ще Ви кажа, че Каравангелис не само не е бил „разжалван“, ами даже се намира и на много сериозно уважение в гръцката православна църква... Както можете да се досетите Каравангелис не е бил единственият, а един от многото гръцки владици, които „работили“ по този начин – това било официална доктрина и метод на работа.
Сръбските „православни“ не са много по-различни от гръцките си „братя“. По сръбска заповед са избити стотици български духовници. И остави другото, ами и се гордеят с това. А сръбският национален светец Свети Сава!?! е известен освен с другото и с това, че е убил българския болярин Севастократор Стрез, докато спи. „Не убивай“ е една от Божиите заповеди. Само че в сръбската „православна“ църква това явно не е такава пречка, щом го е канонизирала. Или пък може и да се ... покаял ... и аз да не съм научил... Факт е обаче, че и сърбите и гърците, които обичат да се тупат в гърдите, че са православни, са горди с извършените от тях грехове срещу православни българи, албанци и т.н.

Аз лично не мога да приема тази официална политика за Православие в смисъла на думата, описан по-горе. За мен такива хора са „православни“ езичници. Хора, които се гаврят Бог, защото в негово име вършат жестокости, които са срам за човешкия род.

За комунизма и за опитите на бивши (а и настоящи) комунисти да ми се правят на православни и по този начин да подтикват към геополитически съюзи. Тук включвам и хора, които се възхищават на Сталин, които стигнаха до там, че започнаха да богохулстват, с „икони“ с неговата мутра.

Не знам доколко сте наясно, ама за да няма грешка, ще ви кажа, че НАЙ-МНОГО ПРАВОСЛАВНИ СА ИЗБИТИ ОТ КОМУНИСТИТЕ! Говорим за цялата история на човечеството въобще. Всички тези хора са избити (много от тях само за това, че са били вярващи) за изключително кратки срокове от време. И най-голяма заслуга в тази толкова успешна битка с православните има именно Сталин. Представете си какво е отношението към Православието (а и към Християнството като цяло) на тези, които рисуват „икони“ на най-големия враг на православните християни!?!

За да резюмирам:
Православието е религия, при това от хилядолетия. Православието не е политическа доктрина и не може да служи като аргумент за формиране на външна политика. Всеки, който го прави, се гаври с него. И това, че се кръсти, като види църква, че пали свещи под път и над път, не го прави християнин, още по-малко православен.
Напротив!      




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Няма как да е вярно! че"Н...
14.07.2015 06:08
Няма как да е вярно! че
"НАЙ-МНОГО ПРАВОСЛАВНИ СА ИЗБИТИ ОТ КОМУНИСТИТЕ! Говорим за цялата история на човечеството въобще." Първо, Сталин е запазил църквите, православието на Русия- той е учил богословие- да не му слагаме още грехове- има си достатъчно, а запазването и функциониране на православието и при СССР е негова заслуга, а не на никой друг. Руската църква запазва богатствата си, а тя и сега е най достолепна стои твърдо на 1/6 от земното кълбо, приела православието от българите
Най много православни са избити от хитлериститв- над 30 милиона
Най много хора са поробени от "американците-дошли от Европа - с корабите заселвали затворници най вече убийци, осъдени на смърт , грабежи и те са дядовците на демократизма завладели континента Америка- те избили 100 милиона местно население и докарали, уморили в корабите, застреляли, докато ловят роби над 500 000 и затова днес има преобладаващо черно население и черен президент
Останалата част на материала е безупречно вярна, както е вярно, че сега се унищожава православието на Азия ... Омразата е лош съветник...
цитирай
2. drugi - комунистически жертви
15.07.2015 11:29
Приятелю, от доста коментари насам те виждам, че си настойчив (макар и прикрит) съветофил. И, както е обичайно, не си прав.
Ако разгледаш статистиката, ще установиш, че жертвите на съветския народ по време на управлението на Сталин са 50 милиона. Като по време на войната са 20 000 000. Значи само извън войната има 30 милиона жертви. Колко са убити от германците във войната не знам, ама съм сигурен, че Сталин има по-голям дял. Пък, между другото, само Гладомора е Украйна има между 1,5 и 10 милиона ()по научни мертоди около 3 милиона!!! Тоя изверг Сталин е най-голямото зло, което се е случвало на човечеството. А това, че не е унищожавал църкви е толкова смешно, че ми иде да се прекръстя.
цитирай
3. zaw12929 - Посмали манго: нищо, че не си ром!!
15.07.2015 17:50
drugi написа:
Приятелю, от доста коментари насам те виждам, че си настойчив (макар и прикрит) съветофил. И, както е обичайно, не си прав.
Ако разгледаш статистиката, ще установиш, че жертвите на съветския народ по време на управлението на Сталин са 50 милиона. Като по време на войната са 20 000 000. Значи само извън войната има 30 милиона жертви. Колко са убити от германците във войната не знам, ама съм сигурен, че Сталин има по-голям дял. Пък, между другото, само Гладомора е Украйна има между 1,5 и 10 милиона ()по научни мертоди около 3 милиона!!! Тоя изверг Сталин е най-голямото зло, което се е случвало на човечеството. А това, че не е унищожавал църкви е толкова смешно, че ми иде да се прекръстя.


Западните анализатори написаха колко са! 50 милиона?! А с какво население е по това време СССР. Сталин е запазил църквите... съобразявай данните, които пишеш с действителността... ако не знаеш питай... и не пиши по въпроси, по които нямаш и хабер, знания и... само омраза не стига Омраза, простотия и мързел са в основа на по малки и всякакви глупости писани в Интернет...
цитирай
4. drugi - Комунистите съвсем се побъркаха
07.08.2015 06:54
Вече очаквам да кажат, че Сталин всъщност е подкрепял Вярата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2091701
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол