Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2015 22:32 - Отпечатъците на Москов и парите за здраве
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 2003 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Министър Москов предложил хората, като влизат в болница, да им регистрират пръстовите отпечатъци.

УМНОТИЯ, АМА ... ФАНТАСТИЧНА.

Сигурен съм, че министърът за добро е сътворил този блясък, който беше раздухан от PR агенциите, но ...
Но сигурно е, че това не е разрешение на проблема с кражбите в здравеопазването. Защо ли?
Ами защото е опит да се замаже следствието, като се остави причината непокътната. А като лекар, д-р Москов със сигурност знае, че лечението е успешно, когато успееш да се пребориш с причината. А когато режеш листата на плевела ... си осъден да се занимаваш само с рязане на листа.

Какво имам предвид:
Здравеопазването е един много специфичен и атрактивен за „бизнеса“ сектор. Атрактивността му се състои в това, че в него има относително постоянен и значителен приход на свежи пари. Тия пари идват от нас, дето искаме да сме съвестни, и дето се отнасяме съвестно към плащането на здравни осигуровки. Та всичко това няма как да не блазни преследвачите на скоростни и големи печалби. Освен в оборудването на луксозни болници, те са се специализирали и в схеми по усвояване на средства от НЗОК. И това, че ще ги задължиш да си купят четец на пръстови отпечатъци, няма да ги убеди да спрат да усвояват осигуровки. Със сигурност ще развият двуцифрено число схеми да заобиколят опита за бигбрадърстване.

Ако г-н доктор, министъра Москов наистина иска да пресече кражбите в сектора и да подсигури достойни заплати в сектора, трябва да вложи усилия в друга посока, за която се иска не само да си умен, ами да имаш и кураж. Трябва да се предвидят сериозни санкции и превантивни мерки за любителите на здравни осигуровки.

Например: всички болници да минат периодичен одит, който да проверява не само тяхната документация, ами и пациенти (на случаен принцип). И ако някоя болница бъде спипана да мишкува (да усвоява пари за медицински дейности, които не са извършени), да бъде задължена да върне ВСИЧКИ пари, дето ги е взела по каса за последните 12 месеца. Отделно болницата и собственикът ѝ солидарно да са длъжни да платят глоба в минимален размер (примерно) 100 000 лева. Прокурорът да е бонус към този букет.
Отделно от това, ако някое здравно заведение бъде уличено в присвояване на здравни осигуровки, то (неговият собственик и свързаните лица по смисъла на закона) да нямат право да сключват договор с касата за период от (примерно) пет години.

Като гръмнат 5-6 болници, като закарат в съда 10-15 директора и медиите като го разтръбят... изведнъж ще се окаже, че има пари и за заплати на лекари, и за скъпо оборудване, и за качествени медикаменти. А от четци на пръстови отпечатъци ... няма да има нужда.

Ама де тоя късмет ... да попаднем едновременно на министър, който иска да излекува причините и на прокурори, които са готови да му помогнат.

А инак, тоя Big brother, дето го декларират по медиите ... ще има някакъв положителен резултат. Ама той ще е основно за приходите на дистрибуторите на четци за пръстови отпечатъци. 




Гласувай:
2



1. larryone - Директорите на болници, въпреки че ...
08.10.2015 07:50
Директорите на болници, въпреки че са лекари, са изцяло политически лица. Затова е утопия да се мечтае някой от тях да посети затвора. Все едно да вкарат на топло шефовете на НЕК или някой от виновните за фалита на КТБ.
цитирай
2. kvg55 - Споделям вашите мерки срещу кра...
08.10.2015 20:39
Споделям вашите мерки срещу крадливите болници.
Даже бих казал, да им се отнема правото да практикуват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2092135
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол