Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2016 19:37 - Оправдаха ли наистина Милошевич, или за пореден път ни правят на маймуни
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 1381 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 06.08.2016 19:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От вчера ми прави впечатление, че една и съща информация започва да се разпространява като лавина сред определени кръгове от моите контакти в социалните мрежи. Става въпрос за това, че Слободан Милошевич бил оправдан посмъртно от Трибунала за военните престъпления в Бивша Югославия. Милошевич не е между живите от 10 години. А да се водят дела срещу покойник, при това десет години след кончината му е немислимо нито в демократичния, нито в тоталитарния свят.
Във всеки случай реших да проверя в електронната страница на Трибунала. Там изненади нямаше. Процесът срещу Милошевич е прекратено поради неговата смърт.
image
Тогава? Тъй като подозирах, че сме изправени пред поредната информационна подигравка, реших да се поровя.
В сайтовете, в които имаше тази информация (и които от много време за мен лично са с изключително неустойчива достоверност) имаше развити дитирамби за това как Милошевич бил признат за невинен. Като красотата на писмения полет беше надскочила сръбският лидер и се развихрила и по теми като Косово, Либия, Сирия, Ирак, Асад, Путин и т.н.
Агресивната симпатия и липсата на елементарна обективност в изследването на мен лично ми разясни, че сме изправени пред поредната словестна помия. Някой се опитва не просто да омаловажи ужасите от най-кръвопролитния военен конфликт след Втората световна война, но и да ни накара да симпатизираме на изключително спорната личност на Милошевич. Все пак, за да съм сигурен, се зарових по-надълбоко и открих на какво въпросните медии се позовават в манпулациите си. Става въпрос за
мотивите на присъдата на осъдения за геноцид и престъпления срещу човечеството сръбски лидер от Босна - Радован Караджич. Вътре съдебният състав посочва, че от един момент насетне Караджич не се е намирал под контрола на Милошевич и че двамата са имали противоположни възгледи по въпроса какво трябва да се прави.
Това нещо по никакъв начин не се оспорва от хората, които се опитват да бъдат безпристрастни по темата. Босненските сърби започнаха и се "развихриха" с помощта на Белград. Иначе просто трагедията в Босна и Херцеговина нямаше да има такъв размах. В един момент обаче прекалиха страшно много със зверствата и жестокостите. А толкова пролята кръв и потрошени кости няма как да се скрият, да се заметат под килима. Не и в края на ХХ век. Нещастията, които сполетяха обикновените хора по време на конфликта в Босна и Херцеговина, принудиха международната общност да упражни натиск върху Милошевич. И като президент на държава, той не можеше да си позволи да покаже публично симпатия към целия този ужас. Затова започна официално (за неофициалното няма как да сме сигурни, а и не искам да навлизам в конспиративни разсъждения) да се дистанцира от поведението на босненските сърби, като зае най-удобната за него позиция. Заяви, че Караджич и Младич не са под неговия контрол. По този начин, от една страна, международната общност нямаше какво да му каже, а от друга, паравоенните структури на босненските сърби продължиха с извращенията върху беззащитното население. Тук искам да отбележа, че мнението ми за жестокостите на босненските сили върху беззащитните сърби за мен са също толкова отвратителни, колкото и тези на сърбите. Просто сръбските са значително по-мащабни и кървави.
Та, Трибуналът в Хага точно това е посочил. Че на база на събраните доказателства прави извод, че от един момент насетне Радован Караджич не е бил под контрола на Слободан Милошевич. Това, обаче не означава оправдателна присъда за Милошевич. Означава единствено, че юристите в Трибунала са проявили уважение към правото и са написали това, което са установили в хода на делото.
Което пък е поредното доказателство, че съдебните процеси там са обективни, както и че коефициентът на справедливост в присъдите от Хага не подлежи на съмнение. Не и за обективните хора. Защото носителите и радетелите на различни идеологии винаги могат да извадят от хиляда кладеница вода в защита на тезата, че черното е бяло.
Колкото до Слободан Милошевич ... върху съвестта на неговото управление тежат стотици хиляди човешки животи. Избити, осакатени, изнасилени и т.н. Нищо достойно, нищо морално и хуманно няма в това.
А публикациите, заради които е тази статитя... те просто са част от "информационното"  замърсяване, от което страда нашето общество. Причината обективността на нашите медии отдавна да е изпаднала от първата стотица.


Признавам си, че по време на конфликта в Бивша Югославия аз лично симпатизирах на Милошевич. Липсата на достатъчно обективна информация и младежкият плам на тийнейджърската възраст ме държаха убеден, че така е правилно. Когато, обаче, започнах да се интересувам, да се ровя, да чета ... особено когато започнах да мисля самостоятелно, разбрах колко не съм бил прав. А първото ми ходене в Босна и Херцеговина през 2012, при което видях нещастието в очите на хората, дупките от куршуми по къщите и минните полета, ме накара да се засрамя от себе си. 
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2090970
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол