Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2017 22:22 - KTБ - за много неща, които говорихме, но за които не се замисляхме
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 1159 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 10.06.2017 22:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За мен няма съмнение, че политиката на аристократично разсекретяване на разговорти на високо държавно равнище, касаещо националната сигурност, е пробив именно в системата за сигурност. Поради това смятах и продължавам да съм категоричен, че с тази стенограма отворихме "Кутията на Пандора", без да е сигурно, че ще можем да я затворим.
Във всеки случай, веднъж изкушили се да надникнем в помията на високо държавно равнище, мисля, че заслужава да се си споделим един на друг някои неща, които широко затворените очи на "анализатори" отказват да съзрат.
Хронологически, на 11 юли 2014
Българската народна банка любезно заяви на народа нещо, което може би трябвало да се тълкува като "ние сме добрите, там има едни лоши, ама политиците са на ход". 
По-конкретно, в нещото бяха споделени няколко интересни момента, които за да не отегчаваме читателите, визуализираме: image Точка първа: големи злопутреби, които "таковали" родителя на банката.
Точка втора, за един ден изтеглили 205 887 223 лева и след това "бутурясали" банката.

Още тогава тези неща намирисваха и сега, три години по-късно, май излиза, че не сме се излъгали с обонянието.

Да започнем с точка първа - "срутването на банката"
Като габровец (собственикът на КТБ също е габровец, ама да не ме бъркате за негов фен) и като мислещ човек не мога да си представя нито една причина, поради която един човек ще унищожи нарочно нещо скъпо, което има. Вие бихте ли си запалили колата просто ей така... 
В продължение на закачката искам да припомня, че малко повече от месец преди тази патаклама БНБ (дето има задължение да следи под лупа какво се случва с банките) одобри придобиването на "Креди Агрикол" (Бившата "Емпорики") от КТБ-то. Можете да сте сигурни, че тогава са гледали КТБ не под лупа, не под микроскоп, ами не знам под какво. И щом са разрешили покупката, значи всичко е било не просто наред, ами направо супер. Щото ако не е било супер, някой проверяващ екип от БНБ трябва да бъдат подсигурени с общи килии, защото не са си свършили работата. 
Т.е. очевидната логика изисква да приемем, че банката е била в кондиция. Инак не само нямаше да позволят да купи друга банка, ами след проверката около тази покупка, направо щяха да си я сложат под наблюдение.
Самият Иван Искров (главен ковчежник на Републиката) на срещата, проведена при Плевнелиев на 29.06.2014 (12 дни преди опита за оригиналничене на сайта на БНБ),  заявява,че:
image И след като се казва, че банката е била в добра кондиция, преливаме в точка втора от по-горе. 
Същотово това БНБ (защото се съмнявам да са публикували нещо различно от мнението на шефа си) вика, че банката се сринала вклюително защото
"само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро"
Нарочно съм акцентирал върху сумата: ДВЕСТА И ПЕТ МИЛИОНА ОСЕМСТОТИН ОСЕМДЕСЕТ И СЕДЕМ ХИЛЯДИ ДВЕСТА ДВАДЕСЕТ И ТРИ ЛЕВА.
Звучи ли ви абсурдно вече? 
Ако се задълбочим в начина на работа на банките, ще установим, че няма нито една българска банка, която да поддържа подобни суми в наличност. Питайте, който искате работник (от охраната, до изпълнителния директор) в която и да е банка. Всеки ще Ви потвърди, че ако няма някаква специална заявка, реално в един клон рядко има кешова наличност повече от един милион. Парите в брой в основната си част се държат в трезора БНБ, а в търговските банки парите са основно електронни - цифрички в компютърните системи на банката.
Ако някоя банка иска да се снабди със сериозни суми в наличност, тя трябва да направи заявка към БНБ и да организира вземането парите (с охрани, бронирани коли и всичките му салтанати). 
Само че ако се направят такива заявки, БНБ няма начин да не знае, защото именно тя дава парите. А ако се направи тази заявка, на БНБ няма начин да не й светне лампичката и да не уведоми финансово разузнване, ДАНС и т.н. Освен въпросната лампичка, има и много други контролни механизми, които са в постоянно действие. Правило ли Ви е впечатление колко и какви документи се налага да попълвате ако случайно внасяте сериозна сума пари или ако превеждате такава. Всички тези документи са не само за банката, с която работите, но и за БНБ. Всъщност мониторинга на банката представлява един сериозен "букет" от механизми за постоянен контрол. Т.е. ако се започне процедура по акумулиране на такова количество пари в брой БНБ със сигуност ще знае.
Абсурдите не свършват до тук. Знаете ли колко банкноти са 205 887 223 лева? 
Ако са в евро (105 268 465). Ако изберем най-голямата купюра от 500 евро, става въпрос за 210 536 банкноти или 2 105 "пачки" по 100 банкноти. Да Ви кажа бая си е като обем. Aко може да се вярва на 
този сайт, става въпрос за 448 килограма. 
Само че ... тук говорим в идеалния случай, когато всички банкноти са по 500 (а не по-дребни купюри) евро. Този идеален случай е невъзможен
Първо, силно се съмнявам в цялата ни държава да има толкова много банкноти по 500 евро. 
Второ, възможността толкова много купюри по 500 евро да са само в една българска търговска банка е по-малко вероятна, отколкото след 5 минути да има масирано нашествие на извънземни от Меркурий. 
Т.е. ако въобще в тази банка имаше толкова пари в наличност, то те, безспорно, ще са в по-дребни купюри, което неминуемо "качва", както теглото, така и кубатурата (обема) на банкнотите като абсолютна стойност. 
Е, къде се държат толкова пари? 
В колко чували се събират? 
Колко време и от колко човека се мъкнат тия чували? 
В какви и колко коли се товарят? 
Колко човека и с какво въоръжение се пазят?
И разбира се важните въпроси:
От БНБ, финансово разузнаване и ДАНС разбраха ли, че се готви такава машабна кешова операция?
Ако не разбраха .... май трябва да си търсят друга работа, защото тази доказано не я могат. Или пък трябва да им осигурят място на топло, тясно и държавна издръжка, защото са допуснали всичко това да се случи.
И за да се аргументирам защо не вярвам на тези неща, ще се позова отново на Главния в БНБ-то към онзи момент:

image Накратко казано не май, ами направо някой ни излъга, прожектира ни една евтина сапунка и после ни гледаше сеира.
Сега, три години по-късно, май трябва да се питаме #КОЙ се опита да направи на глупаци цялото общество. А може би трябва да се запитаме кой използва дъвката (разбирай измамата) КТБ, за да продължава да трупа на симаптия и да държи обществото в състояние на динамично противопоставяне (да му прече да си стъпи на краката).

Публикацията я посвещавам на десетките мои близки, които имаха нещастието да държат парите си в банка, която някой реши, че трябва да изчезне. И които месеци наред живееха в условията на инфарктно напрежение.

За да няма недоразумения, пояснявам, че не само че не харесвам Цветан Василев, ами откровено не мога да го понасям. Не мога да забравя как абсурдната му телевизия начело с карнавалния "политик" изнасили закона на 11.05.2013, а после цяла година облъчва народа с абсурди. Цветан Василев трябва да си носи отговорността за това. Но и ръководния състав на БНБ трябва да си носят отговорността ако/когато лъжат хората, които им плащат заплатите с данъците си.





Гласувай:
3



1. larryone - Няма смисъм да търсите банкова л...
11.06.2017 04:35
Няма смисъм да търсите банкова логика, в една чисто престъпна схема. За пореден път ни използват за дойна крава и гарантирано няма да е за последен - с нелепите обяснения, които дават и с липсата на наказание за истинските виновници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2083663
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол