Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2008 22:26 - Расизмът по стадионите
Автор: drugi Категория: Спорт   
Прочетен: 694 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди време поредният образ се появи по телевизията и взе да обяснява за засилващия се проблем с расизма по футболните стадиони у нас. Досега само се хилих на подобни твърдения, но тъй като невежеството не трябва да се толерира, а аз съм социално отговорна личност, реших да обясня защо не е прав.
Да започнем с определение на понятието. Според енциклопедиите Расизъм е дискриминация спрямо личности, обществени групи, части от населението или групи хора, политика на преследване, унижаване, опозоряване, насилие, подстрекаване към вражда и омраза, разпространяване на опорочаващи сведения и нанасяне на вреди според цветът на кожата, етническата, религиозната или националната принадлежност. 
Т.е. според гореспоменатия чичко по нашите стадиони все по-често се появяват хора, които тези, които са с различен цвят на кожата, различна националност и т.н. 

Да, ама в един момент се получава така, че ако някой, каже на цветнокож футболист от чуждия отбор, че е в маймуна, в следващия момент, когато също цветнокож футболист от неговия отбор вкара гол, той го обявява за най-великия, най-гениалния и т.н.
Какво значи това: футболният фен, който ругае някой, че бил черен, не го прави защото мрази цветнокожите, а защото обектът на обиди е е от другия отбор. И тъй като не може да се сети по какъв начин да го обиди, той го нарича с това, което първо му идва наум.

Като пример мога да дам една ситуация, когато наблюдавах лично. 
На миналогодишния мач между "Левски" и "Локо"Пд имаше едно момче, което подвикваше от трибуните на един от сините, че бил маймуна. В следващия момент обаче друг левскар със същия цвят на кожата се доближи и момчето започна да му крещи, че бил пияница (няколко дни по-рано същият футболист беше заловен да кара пиян и без книжка). 

Изводът е. че расизмът като такъв съществува по българските стадиони само във въображението на някои категории хора.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2090857
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол