Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2011 15:28 - Невдимата помощ за Стоичков
Автор: drugi Категория: Спорт   
Прочетен: 2021 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 27.08.2011 13:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Помните ли 1994 година? Емоции, футбол, победи, Стоичков - гоооооол.

Много хора се запалихме тогава да гледаме футбол. Краят на 1994 година ни донесе още радост. Христо Стоичков взе златната топка за най-добър играч в Европа. Един българин - на върха на успеха. Безспорна радост не само за него, но и за всички нас.

Стоичков несъмнено е голям играч. Един от най-добрите, които са играли в националния отбор. И със сигурност заслужаваше да вземе златната топка още преди това - през 1992. Но тъй като футболът е колективна игра, за успехите на един играч, винаги има значение помощта на другите.
Безспорен (и основен) принос за Златната топка са 6-те гола на световното първенство в САЩ. И тъй като ние винаги сме се подрепяли и обичаме истината, искаме да отдадем заслуженото на един играч, който остана в сенките, въпреки че именно той допринесе сериозно за 6-те гола на Стоичков.
камата отбеляза в 5 мача:
Срещу Гърция - два гола - от дузпи.
Срещу Аржентина - един гол, след пас на Емил Костадинов.
Срещу Мексико - един гол, след пас на Ивайло Йорданов
Срещу Германия - един гол от пряк свободен удар
Срещу Италия - един гол от дузпа.

И трите дузпи бяха направени от Наско Сираков. Но синият таран не прояви лакомия сам да реализира нарушенията срещу него. Великодушно остави на Камата да вкара дузпите, като по този начин помогна за още български успехи: български голмайстор на световно първенство. И българин със златната топка.



Гласувай:
1



1. tutankhamon661 - drugi
24.08.2011 11:41
Браво на Наско и на всички останали, но ми се струва, че искаш омаловажиш заслугите на Стоичков.
За абсолютно всеки гол все някой трябва да подаде. Ти виждаш ли друг вариант? Дори Марадона получи пас преди да навърже половината англичани на четвъртфинала през 1986г.
Преди години на баража България - Белгия 2:1 Гунди бележи двата гола. После имаше лаф, че в едния случай му подава Якимов, а в другия Колев. Това винаги ме е дразнило, въпреки че съм цесекар. Историята помни голмайстора.
Колкото до дузпата, знаеш ли какво е да застанеш зад топката в такъв момент? И по-големи имена от Сираков са се панирали на световно първенство. В целия ни отбор само Стоичков беше доказан изпълнител с железни нерви. За сравнение ще ти припомня, че на финала през 1990г щатният дузпаджия Матеус се панира в 85-та минута и отговорността пое Бреме.
цитирай
2. анонимен - Глупости на тъккалета
25.08.2011 14:13
Авторчето явно е малолетно,или просто е лефскарче,но такова нещо като три дузпи спечелени от насо раев няма,както няма и такова нещо като първи гол на Уембли от Гунди.Който не вярва да влезе в Ю Тюб и да изгледа клиповете от световните в САЩ.Относно Стоичков,той е най-големият БГ футболист без значение какво е незначителното мнение на писалия тази "статия".
цитирай
3. drugi - Просто истината
27.08.2011 13:11
Не искам в никакъв случай да омаловажа приноса на Стоичков. Напротив. Смятам, че без неговия хъс, нмаше как да постигнем това, което се случи 1994. С публикацията просто се опитах да покажа на всички, че българинът не е егоист по природа, а проявява солидарност в името на общата цел.
Още преди първия мач ВСИЧКИ спортни журналисти се обединиха около общата цел - Стоичков да стане голмайстор на първенството. Предполагам, че настроенията в съблекалнята не са били много по-различни.
Не искам да се заражда спор Стоичков или Сираков, затова няма да навлизам в детайли. Ще спомена само, че според мен Сираков (а и не само той) разполагаше с достатъчно авторитет и самочувствие да бие дузпата.
За Стоичков - не оспорвам, че е най-успешният български футболист. И изключително много се радвам, че беше световното в САЩ, защото именно оттогава започна да се раздава за националния отбор.

А за надъхания анонимник, който очевидно се справя по-добре с това да плюе, отколкото с това да се аргументира, ще направя кратко обяснение как се случиха дузпите, които той, ако си свали негативните очила, може да види с очите си в youtube и/или във VBOX7:

Мачът с Гърция
1 дузпа. Сираков игра с глава в наказателното поле и след неговото отиграване гръцкият защитник игра с ръка.
2 дузпа. Сираков нахлу в наказателното поле, хлъзна се, но се изправи и гръцкият вратар го повали.
Мачът с Италия
третата дузпа. Там няма даже какво да моментираме. Сираков си навърза целия отбор и Палиука и Малдини колективно го събориха.
цитирай
4. анонимен - Interesting, thanks
12.09.2011 23:28
Fairly! This was a very great article. Thanks for the furnished data.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2093590
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол