Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2011 13:31 - А група. Изгонете младите. Върнете старите на пейката
Автор: drugi Категория: Спорт   
Прочетен: 526 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.08.2011 14:14


Направо ме е яд да гледам отвратителната продукция, която представят нашите "футболисти" във вътрешното първенство.
То не е едно: не могат да спират топката; не могат два паса да вържат като хората; не знаят къде да застават; не могат да се пласират; пропускат чисти положения .... ако се напъна, сигурно мога да запълня още една страница А4 с критика.

Нищо чудно, че в евротурнирите сме гола вода.

Но въпреки че основната причина за тази безобразна некадърност са футболистите с "футболните" си навици: запои, мадами, никакви тренировки и т.н., има и още едни, по-големи виновници, които си стоят на сянка.
Добрият треньор трябва да може:
Да си избере правилните футболисти;
Да сглоби състав (да ги научи да играят заедно);
Да ги мотивира;
Да избира правилната стратегия;
Да провежда правилна (включително и физическа) подготовка.

Само че ... по нашите А-групски пейки се завъдиха млади спецове, които имат идея как да крещят като чобани, ама акъла им май не стига по-далеч от това да сложат опорния халф като централен защитник. И после да се чудят защо им е пълна кошницата...
Ама то и няма как да е по-различно. За да станеш голям треньор се иска да започнеш отдалеч. Първо, да завършиш школа (имам предвид наистина да я завършиш, като ходиш на всички занятия, а не да се водиш, че си я завършил, без да знаеш къде точно се намира школата). После трябва да започнеш като треньор на децата, след това на юношите, после на Б отбора, помощник-треньор и т.н.
А то при нас как е? Еди кой си голмайстор, дето можел много да вика, го чучват на пейката. Той прави безобразна селекция, провежда безобразна подготовка, избира безобразен състав, съставя безобразна стратегия, прави безобразни смени и после се чуди защо играта на отбора била ... безобразна !?!

И тъй като ние-феновете необичаме безобразия, а явно за момента по-доби треньори нямаме, препоръчвам:
Всички млади треньори в А група (като изключим Илиан Илиев и Милен Радуканов - изключенията) да бъдат заточени в Б-отборите. Там да се правят на стратези. Начло на А отборите да се сложат старите специалисти - от едно време: Димитър Пенев, Иван Вутов, Аспарух Никодимов, Иван Вуцов, Стефан Грозданов (да ме прощава някой голям, ако съм го забравил) и т.н. Не че те са кой знае колко в час с новите концепции за футбола, ама поне имат някаква концепция. За разлика от младите, дето съзнателна конепция нямат, а подсъзнателната им е безобразието.

А, и президентите на отбори, ако може, да спрат да уговарят мачовете и да се бъркат в селекцията. Това им е шансът да могат след две-три години да видят отбора си да прави нещо смислено в Европа.  


Тагове:   треньори,   А група,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2084048
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол