Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2012 18:10 - Сараево - загуба в играта на нерви - заради феновете
Автор: drugi Категория: Спорт   
Прочетен: 827 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.08.2012 18:12


Поради дългия път (от Подгорица - през крайбрежието през Мостар) доста закъснях и началото на мача ме хвана в колата. Благодарение на някакво местно радио се пренесох на стадиона. Босненският коментатор започна своя ораторски полет с 20 минутна тирада на тема фашизмът на българите. Всъщност, той започна да говори за фашизъм малко преди началото на мача и с известни прекъсвания (да каже състава на ФК "Сараево" и да отбележи някой и друг игрови момент) и продължи на тази тема чак до първия гол на босненците. В този момент, след като виковете на радост отминаха, темата фашизъм беше изцяло забравена. Коментарът беше само на тема блестящия футбол, който сараевци показаха. Като, разбира се, след втория гол, продължи да говори с една октава по-високо. 
В хотела успях да се добера за началото второто полувреме. Бях много изморен и поради тази и други причини (психозата от медиите), реших да не ходя на стадиона.
Второто полувреме бях вече с телевизионния коментатор. Докато резултатът беше неблагоприятен за тях, той не пропускаше да вмъкне тук-таме фашистките нотки. Но след като вкараха третия си гол, изцяло забрави "обидата" и започна да говори само за фантастичния е неповторим футбол, който босненската продукция изнася. А след последния съдийски сигнал каза "Хайде, "Ордата на злото" няма нужда да нахлува на терена".
Какъв извод си направих аз лично:
Босненците хич не им дремеше за какъвто ид а било фашизъм. И да са почувствали някаква обида, тя е отминала бързо. За сметка на това идиотския плакат, издигнат от "сините" запалянковци беше удобно оправдание за изместване на темата. Въпросният безумен плакат беше причина за вкарване на излишна психоза, при която босненци успяха да намерят оправдания за фанатчините си изявления и смахнати заплахи. Благодарение на тази психоза "сините" се страхуваха да пътуват до Сараево, а малцината смелчаци поради "сериозни мерки за сигурност" бяха допуснати до стадиона с огромно закъснение. Всичко това неминуемо е повлияло на настроението на отбора и той играше "на по-ниски обороти". Разликата в класите между двата тима беше голяма и в полза на "Левски", но притеснението като фактор успя да я заличи. Фашизъм и възмущение от него нямаше. Ако имаше такова нещо, вероятно тъй наречената "Орда на злото" нямаше да се поколебае въпреки резултата да отмъсти на "фашистите". Ако наистина босненците бяха толкова бяха възмутени, сигурно и моето пребиваване в Сараево нямаше да мине толкова безпроблемно (почти всички, с които говорих вечерта -по време на мача, в бензионстанции, магазини и хотели, ме разбраха, че съм от България, но никой нищо лошо не ми каза, даже и не ме погледнаха накриво).
Между другото "Ордата на злото", за мен са просто една банда простаци и това пролича от поведението им в София, където освен всичко останало се опитаха да поругаят храма - "Александър Невски".  


В заключение мога да кажа, че личното ми мнение е, че "Левски" загубиха заради своите фенове. Ако шепа хора не бяха реагирали толкова тинейджърски, босненците нямаше да имат повод да се правят на ощипани. Оттам пък нямаше да се създаде ненужната паника и футболистите можеха да се концентрират върху играта, а не да се разсйват с глупости.
Разбира се, че всички които носят синята фланелка трябва да са професионалисти и такива работи да не им влияят. Но едновременно с това тези, които са родени левскари не може да не се притеснява
т какво се случва с агитката - дали не е попаднала на засада и т.н. И в тази връза, един футтболист, който живее със Синята идея не може да не се притеснява, след като 10 минути след началото на мача, неговите "фенове" ги няма още на трибуните. 
Като левскар, не съм доволен от нулевата европейска година. Но като трезво мислещ човек не мога да не призная, че причината е не толкова в качеството на отбора, к
олкото в стреса, причина за който станаха феновете. 
Гласувам "за" отбора и "за" Илиан Илиев.
И призовавам Владимир Владимиров и другте от фенклуба да обърнат сериозно внимание на "Личния състав". За един кратък момент благородната толерантност, с която се гордеем всички българи и левскари изчезна. И това изчезване ни нареди до другите, които отпаднаха.


САМО ЛЕВСКИ!


Тагове:   левски,   Сараево,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2091589
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол