Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2008 15:39 - Кой предаде Левски?
Автор: drugi Категория: Технологии   
Прочетен: 2535 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 12.09.2008 16:30


От доста време насам водя дискусия с голяма част от приятелите си на тема "Кой предаде Левски".
Повечето хора мислят, че това е човек от вътрешната организация - някой долен предател. 
Аз обаче имам различно мнение по въпроса:
Левски не е бил заловен поради предателство. Истината е, че е имал нещастието да мине през Ловеч в момент, в който е бил търсен и когато са се извършвали много проверки. И тъй като към тогавашния момент град Ловеч не е бил с голямо население, може да се каже, че заптиетата са познавали по физиономия целия град. С други думи появата на непознат човек в града няма как да не направи впечатление.
Полицията извършва проверка на подозрителния човек и тъй като той прави опит да избяга, е арестуван. 
Но към тогавашния момент властите не са знаели кого са хванали. Всички разпитани са отрекли да познават арестанта. Затова полицейския началник изпраща Левски във Велико Търново, за да бъде разпитан там. Търновските заптиета започват арести и мъчения, опитвайки се да се доберат до истината. 
Апостолът е доблестен човек и не желае други хора да страдат заради него. Затова разкрива самоличността си, след което е изпратен в София, за да бъде съден,

Смятам, че тук няма никакво предателство, а просто нещастно стечение на обстоятелствата, което позволява на турците да заловят най-търсеният човек в империята по онова време.

Предателство има само в главите на комплексираните от българския си произход душици.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - vanio_l
13.09.2008 11:32
Хм, тази дискусия не си я водил с мен. Явно не влизам във въпросната "голяма част от приятелите". Зная, че съм уникален ( и eдинствен) :)
Миналата седмица посетих Трявна (и други места, но за да опиша преживяванията, май ще ми трябва собствен блог) и там в едно магазинче(ателие) за старовремски обувки собственика ни показа последната обувка, правена за Левски (още незавършена), снимка с него, президента и въпросната обувка, позволи ни и ние да се щракнем (с обувката и с него и обувката :) ) и ни разказа историята по конкретното залавяне на апостола. Уникално тъпа история и е обяснимо, че не се учи в училище.
Та за огромно съжаление - ИМА предателство, извършено от българин ( а и въобще много от мнението ти е погрешно и неправилно, но е добре, че имаш мнение - много млади хора въобще не ги и интересува) - но нека караме подред.
Левски не е отседнал в къкринското ханче сам, а с хората си. През нощта като си е редно оставя стража и всичко си е ок. Само че изборът му за страж се оказва много лош :( и така се почва. Когато идват заптиетата (честно казано не помня обикновена проверка или има информация, че в ханчето има хайдути). Стражът блее (или спи) и вижда турците в последния момент (те вече са почти в двора. Тогава той вместо бързичко да разбуди групата започва да ...стреля. Завързва се престрелка. Съненият Левски пробуден от стрелбата,излиза, неразбиращ какво става на входа на ханчето. Един турчин, който тъкмо се е прицелил - вижда силуета застанал в рамката на вратата, премества пушката си към новата цел и стреля. Изстрелът откъсва ухото на апостола. Болката и кръвоизлива са големи. Въпреки това Левски намира сили да опита да избяга, но както знаем от училище се закача на оградата и го залавят. Заловена е и групата му (цялата). Властите не са знаели кой са заловили (такива случки са били ежедневие) и дори в затвора раненият Левски е настанен отделно от останалите и лекуван. По-късно полицейският началник издава заповед раненият човечец да бъде освободен. При извеждането му Левски и охраняващите го заптиета се разминават с български търговец (за името му питайте в Трявна - аз го забравих), който пък го вкарват в затвора. Той се познава с Левски и тук - на изхода на затвора става предателството. Апостола веднага е прибран обратно, но вече при съвсем други условия. Нататък историята е известна предполагам на всички. :(
Надявам се да е било интересно, на всички, интересуващи се от случая.


цитирай
2. drugi - Теории много.....
13.09.2008 20:42
Честно да си призная, трудно ми е да приема като чиста монета това, което са ти казали в Трявна.
Моят опит показва, че почти няма възрожденско градче (като изключим Банско, и то защото Левски не е бил там), в което да няма по някой чешит, който да твърди, че знае истината за залавянето на Левски.
Аз се базирам основно на Николай Хайтов, който приживе се водеше за най-големия специалист по Левски. Та, той казва следното:
Когато Левски излизал от Ловеч, го среща едно от заптиетата и го пита кой е. Левски лъже, че е местен и че отива да види колко тор са сложили ратаите на лозето му. Турчинът обаче се усъмнил, защото, както споменах, Ловеч по това време не е бил чак толкова многоброен и той е знаел хората по физиономия. Затова изчакал малко и като видял, че Левски не отива към лозята, а в друга посока, се усъмнил. Именно той е пратил потерята към ханчето.
Като се има предвид, че точно в този момент всички са дирили Левски, не е странно, че са си направили сериозна засада, от която не е можели и пиле да прехвръкне.
Това, че Левски е бил освободен, а на изхода е бил познат от търговец ми се струва повече от абсурдно поради няколко причини:
1. Левски е заловен с архива на комитета, който е бил взе от Ловеч. Т.е. Малко вероятно е да го пуснат да си ходи просто ей така, след като има толкова много подозрителни документи у себе си.
2. Идеята, че ще се завърже престрелка и полицията, ще пусне участниците в нея да си ходят просто ей така, ми се струва малко несериозна.
Тези два аргумента са чисто логически. А третият е исторически факт:
3. Каймакаминът на Ловеч не е знаел кого е заловил. Предположил е, че е някакъв дребен комота и затова, когато го е изпратил да бъде разпитан в Търново, придружаван само от 5 заптиета. Ако е знаел, че това е Левски - най-търсеният човек в държавата, щеше да прати сигурно 50 (ако САЩ заловят Бен Ладен, едва ли ще го вардят само 5 агента на ЦРУ).

Като се вземат предвид всичко, което това мисля, че наистина си попаднал на поредния човек, който търси внимание, като разказва художествени произведения и се кълне, че са истина.
цитирай
3. анонимен - vanio_l
13.09.2008 23:05
Напълно е възможно. Само дето този пореден "човек, който търси внимание, като разказва художествени произведения и се кълне, че са истина." ми показа снимката си с президента ;-)

Иначе по твоите точки:
1. Архива на комитета е бил на БЪЛГАРСКИ. Та едва ли някой от заптиетата, а и самият каймаканин са го прочели. Всъщност не са. И това е и твое твърдение в т.3 Цитирам "Каймакаминът на Ловеч не е знаел кого е заловил"
2. Подобни престрелки са ежедневие в османската империя, а Левски НЕ е участвал в нея (Показал се е сънен на вратата). Прочети отново горния ми пост ;-)
3. Нямам информация и не мога да коментирам. :)
цитирай
4. drugi - Теории
14.09.2008 15:14
Похвално е, че човекът има снимка с президента, но аз не мисля, че краткият момент на внимание от страна на Държавния глава може да задаволи неговият глад за внимания. По-скоро може да го изостри.
Вярно е, че архивът е бил на български, но това не означава, че каймакаминът не ну е обърнал никакво внимание. Съвсем скоро е бил арабаконашкият обир и се е разбрало, че има революционна организация. Турската държава веднага се е активизирала да залови въвлечените в организацията и именно тази активност е била причината Левски да мине през Ловеч и да вземе архива.
Като се има предвид тази обстановка, не мисля, че турците биха пуснал някой да си ходи свободно, при положение, че носи подозрителни документи.
Тъй като им е изглеждал подозрителен, са го изпратили да бъде доразпитан в Търново. Ако са знаели кого са хванали, нямаше да го изпратят в Търново, а директно в София.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2084164
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол