Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 14:53 - Връщане на ДДС, размишление на некомпетентен
Автор: drugi Категория: Бизнес   
Прочетен: 14182 Коментари: 14 Гласове:
5

Последна промяна: 16.09.2009 22:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не разбирам много (да не кажа хич) от ДДС, но като повечето повърхностни неинтелектуалци, реших да поразсъждавам.
Наскоро четох някъде, че не знам си кой представител на бизнеса искал държавата да ускори връщането на ДДС на фирмите.

Доколкото си спомням от занятията при проф. Иван Стоянов, ДДС е особен данък. За да не казвам цялото определение с всичките сложни думички, ще опиша накратко за какво става въпрос.
Иван произвежда боза. Аз му плащам 1,20 лв на литър (един лев за Иван, а 20-те стотинки са за ДДС, които отиват в държавата). След това аз вземам този литър боза и го продавам на съседката Марийка за 2,40 лв (два лева вземам аз и 40 стотинки ги давам на държавата за ДДС). Само че .... тъй като в този случай общо взетите пари за ДДС са 60 стотинки, което е повече от 20% и за да не си играем с държавата на" дай ми-ей ти", аз внасям в бюджета 20 стотинки от онези дето ми ги е дала Марийка, а останалите 20 си ги прихващам срещу тези, които Иван е давал отначало.
Накратко в държавата трябва да влязат 40 стотинки, от които 20 ги е дал Иван и 20 ги давам аз.

Т.е.  ако имаме нормално развитие на бизнесотношенията не е нормално държавата да връща ДДС. А ако това въобще се налага, е някакво изключение от общото правило.

За какво ръщане говорим тогава?


Тагове:   ДДС,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dianatrg - Примерът ти много ми хареса, както и ...
16.09.2009 15:11
Примерът ти много ми хареса, както и обясненията ти, но може би пропускаш един несъществен момент, който е, че не всички търгуват с боза, че понякога се налага закупуване на ДМА и разни такива несъществени нещица за развитието на бизнеса...
Хубав ден!
цитирай
2. drugi - Благодаря
16.09.2009 15:19
Имаш право, но това нещо се случва понякога (не толкова често). Аз говоря за общия (масов) случай.
цитирай
3. анонимен - ДДС не е за бозаджии
16.09.2009 15:35
И аз обичам боза, но връщането на ДДС от НАП ( разбирай държавата ) няма нищо общо с оборота на бозата от производителя до консуматора и. ДДС се възстановява при закупуване на ДМА и износ на стоки извън България.
цитирай
4. drugi - Сигурно
16.09.2009 15:41
Но ДДС се възстановява и когато това, което трябва да внесеш е в по-малък размер от това, което си платил.
Простичък пример:
Фирма "Всичко строим" ООД купува вар, цимент... и каквото се сетиш още и построява едни сгради. Ама тъй като нали е криза, обявява данъчна оценка като стойност на покупката, ДДС, което трябва да се внесе в НАП е по-малко от ДДС за това, което е купено и ... собствениците на ООД-то очакват да им се възстанови. И ако не стане .... се появяват по ТВ и обясняват как държавата хич не помага на бизнеса.

(А колкото до бозата, аз вече не я обичам, защото я правят с изкуствени подсладители:( ).
цитирай
5. анонимен - личи си, че не си внимавал в занятията
16.09.2009 15:55
Общо взето това което си написал е така, само че това е идеалният вариант, всъщност ДДС може да се възстановява по много причини. Както мн добре знаеш внасяме мн повече от колкото изнасяме, държавата се опитва да стимулира износа, и както предполагам че знаеш износа е освободен от ДДС или е с нулева ставка. Така че, след като си купил от иван за 1.20 ддс 0.20 и след това продадеш на Мери от САЩ за 2.40 ддс няма дя има, при което ти ще имаш да си приспадаш 0.20 лв заради покупката си от иван и така ще искаш възстановяване на ддс. Това е само един от начините да си на възстановяване има още мн други. Дано да си ме разбрал. :)
цитирай
6. drugi - Вероятно имаш право
16.09.2009 16:10
Но то е за частния случай, който споменаваш. И тъй като огромната част от износа е за Общността, а този износ не е освободен, си мисля, че примерът, който даваш също влиза в списъка на идеалните случаи, както и моят.
Моите непрофесионални наблюдения показват, че има прилично количество случаи, в които за продажба на стока или услуга на територията на България, бизнесът очаква да му бъде възстановен ДДС, акумулиран на хартия (но не и реално). Именно тук е проблемът, който визирам с публикацията.
Нагло е да искаш да получиш нещо, което по принцип не ти се дължи, особено ако не си платил това, което дължиш на НАП.
цитирай
7. pitagorid - Наистина не си наясно с нещата
16.09.2009 17:07
Дори да става въпрос за връщане в онези случаи които ти наричаш изключения, все пак ако размерът на сумата за връщане е съществен, има значение след колко време държавата ще ти го върне. И недей да наричаш такива искания за наглост. Ако имаш пред вид сивата икономика, която именно по този начин краде ДДС, то има и много честни търговци, които просто не спадат към тази категория, която ти определяш като нагли
цитирай
8. анонимен - За някои дейности бързото връщане ...
16.09.2009 20:29
За някои дейности бързото връщане на ДДС е абсолютно важно, за да продължи работата. Така е точно в посочения пример със строителството. Там се влагат милиони, предимно кредити от банки, а приходите от продажби могат да се забавят с години. Частта от продажба на "зелено", особено сега в кризата, е малка. И след като строителите са дали купища пари за строеж (в т.ч. платено ДДС на доставчиците си), а банките им "чупят" телефоните всеки месец за вноските, навременното връщане на ДДС често е жизнено важно. Аз съм счетоводител и работя за една фирма, която до скоро строеше иначе поредното безумно нещо на Слънчев бряг. При едно голямо връщане, когато всичко беше уредено, данъчната, която трябваше да подпише акта, излезе в отпуск. Беше въпрос на дни обслужващата банка да блокира сметките.
Иначе и в примера с бозата може да има възстановяване на ДДС (или не боза, а нещо, което не се разваля бързо). Купуваш голямо количество, защото си намерил изгодна моментна цена, за 1200 лв, пълниш си склада и продаваш по 12 лева на месец. Е ще си потърсиш разликата от 198 лв.
цитирай
9. drugi - За да сме наясно
16.09.2009 21:26
Съгласен съм, че има и такива случаи, в които е законосъобразно да се връща ДДС. Съгласен съм също така, че в този случай държавата трябва да го връща в изключително кратки срокове.
Публикацията ми е посветена на фирмите, които се занимават активно с укриване на данъци и източване на ДДС. Всъщност написах го донякъде заради две строителни фирми ....
За explorer: знам колко е трудно в строителния бизнес в тези години, особено по морето. Ама опитай се да ми отговориш честно: когато изповядвате сделките, в нотариалния акт истинска цена ли пишете или някоя по-ниска (не дай боже данъчна оценка). И като го правите така, не се ли замисляш, че укриването на ДДС и корпоративен данък, може до голяма степен да бъде причина за забавяне или невъзстановяване....
цитирай
10. анонимен - Да поясня нещо простичко
17.09.2009 15:24
Когато си закупил стока и след това я продадеш под цената на придобиване дължиш ДДц за разликата. Тоест не само не възстановяваш , но и дължиш данък. Та строителните фирми ако продават под себестойност ( а те го правят не толкова заради укриване на доход/плащане на данък ) то е за да не оскъпяват имота с ДДС. Но никога не продават под себестойност именно заради опастността за дължим ДДС в този случай.
цитирай
11. theladybird - :)
17.09.2009 15:44
Ох на мен тези неща са ми ги обяснявали и си въобразявах, че съм схванала идеята, ама сега като прочетох всички коментари съвсем се увъртях, много сложне нещо е това счетоводство ;))
цитирай
12. анонимен - p5
17.09.2009 16:05
ДДС-то всъщност се изравнява на месечна база. Повечето бизнеси не се занимават само се една стока. През месеца купуваш и продаваш цял пакет от стоки и услуги. На края като се тегли чертата се оказва, че или дължиш или има да ти се връща от ДДС. За абсолютно всеки бизнес е нормално да си връща ДДС в някои от месеците.
цитирай
13. drugi - За строителството
17.09.2009 16:49
Съжалявам, но не мога да приема, че "за да не се оскъпява имота с ДДС" е нормална практика.
Както и че за да не оскъпяват алкохола с акциз, разни фирми си вземат фалшиви бандероли.
За да не се оскъпвяат цигарите, пък продават не се купува акциз, ами се продава контрабандно.... И накрая защо имало дупка в бюджета.
цитирай
14. анонимен - За мебелите
10.10.2012 23:28
Доколкото разбрах от коментарите, примерно купувам материали от български производител като съм платил ДДС , моята фирма произвежда кухня изнасям я за друга държава членка на ЕС.В този случай мога ли да си изтегля ДДС от закупените материали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2091625
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол