Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2012 20:08 - Господин Първанов, срам ме е от Вас!
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 1258 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 21.01.2012 21:42


Никога не съм гласувал за Георги Първанов. Но когато го избраха за президент, си помислих, че може и да не е толкова зле за България. Президентът е историк, профилирал се по македонския въпрос. Т.е. запознат е с историческите и политическите реалности и, предполага се, обичащ Родината.
Но ... днес, докато се будалкахме с един БЮРМ-ец, той, за да ме затапи, реши да сподели нещо, което според него, подкрепяше тезата му: президентът Първанов при посещението си в Израел през 2008 година, признал вината на България за участта на евреите от Македония и Беломорска Тракия през Втората световна война.
Отначало си помислих, че е някаква глупава измислица. Така де, облъчените БЮРМски пропагандатори са известни със склонността си към фантасмагории.
Проверих в сайта на президентството и установих, че в този период наистина е имало посещение на Първанов в Израел. В публикацията, обаче, няма нищо, което да навежда на мисълта, че нашият президент е направил такава глупост. Но ... за съжаление информацията в някои други сайтове казва, че президентсвото просто е спестило това изявление на държавния глава и ние просто не сме разбрали колко са ни изложили.

Както можете да си представите много се изненадах. Всеки човек с умерени интереси в областта на историята, много добре знае, че Македония и Тракия през Втората световна война не са били част от територията на България. Те просто са били дадени за администриране поради огромното количество етнически българи, които са ги населявали.
Реално, обаче, те са били окупирани от Германия и там е имало дислоцирани германски военни части. В тези земи Царство България е можело да защити само евреите с български паспорт. Застъпването за други граждани би означавало пряко противопоставяне с въоръжения до зъби и войнствен Трети райх. А като се имат предвид характеровите особености на Адолф Хитлер, може би изключително лоши последици за всички българи, не само за тези от еврейски произход.
България обаче е направила всичко възможно и е спасила своите граждани от еврейски произход.
Както вече споменах, всеки уважаващ себе си любител на историята много добре знае това. А всеки човек с нормално логическо мислене ясно съзнава, че тези, които са положили сериозни усилия да спасят своите приятели-евреи, ако можеха, нямаше да се поколебаят да направят същото и за хора, които нямат бг паспорт.

Поради много причини поведението на Президента Първанов, описано по-горе е скандално, обидно и недопустимо.
За неговите защитници, ще посоча накратко защо:
-          Георги Първанов е дипломиран историк. Т.е. знае много добре каква е истината и е недопустимо да говори глупости. Особено, когато нямат нищо общо с истината.
-          Георги Първанов е Президент - държавен глава на България. Като такъв е длъжен (както се е заклел) във всичките си действия да се води от интересите на народа. Народът очаква неговият президент да се грижи за неговия авторитет. Поведението на президента е обидно за собствения му народ, понеже с откровени глупости излага тези, които са го избрали. Т.е. против интересите на народа.

Господин Първанов, СРАМ МЕ Е ОТ ВАС!

Преди няколко дни казахте, че пожелавате на новия президент да запази високото реноме на президентската институция. Но с поведението си Вие сте сринали нейния авторитет и той е под нулата. Обидно е и, че пожелавате на Вашия наследник да продължи да полага същите "грижи" за авторитета си... и да ни излага.



Гласувай:
4



1. анонимен - несъгласен
20.05.2012 12:53
"Когато изразяваме заслужена гордост за това, което сме сторили за спасяването на евреите, ние не забравяме, че в същото време в България е имало антисемитски режим и не бягаме от отговорността си за съдбата на над 11 хиляди евреи, които са били депортирани от Тракия и Македония в лагерите на смъртта".


Кое от казаното не е вярно
- че "в България е имало антисемитски режим"? Абсолютно вярно е -справка антисемитските закони, интернирането на евреите в собствено БЪлгария.

Или, че "не бягаме от отговорността си" ? Нима никаква отговорност няма тогавашното правителство на България?Та нали български войници са прибирали евреите по къщите им!

Вярно, изпълнявайки нареждане на съюзника Германия, вярно, главната вина за депортирането и изтребването на евреите от Македония и Тракия е на Германия. Да, можело е един отказ за участие да има лоши последици за всички българи, доколко сериозни , можем само да гадаем. Но това не снема историческата вина на българското правителство, участвало в тези събития.
Аргументът с българските паспорти (отсъствието на които, едва ли не, било единствената пречка пред, тези "спасили своите приятели - евреи" в България
да направят същото и за евреите в Македония и Тракия) е не просто смехотворен, а обиждащ "спасителите" - те, какво , проверявали са кой има БГ паспорт ли... Нещата трябва да се разграничат. Евреите в БЪлгария са спасени от (част) от българското общество, от активната позиция на българската православна църква. Тези фактори, респектирали тогавашните официални български власти, не са били налице в "новите територии".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2093126
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол